Fortsatt bra efterfrågan på svenskt kött
Även om det har blivit lite stramare för hushållens ekonomi, bland annat på grund av ökade räntekostnader är köpintresset för livsmedel stor.
– Det är en viss förflyttning i efterfrågan eftersom många kostnader stiger för konsumenterna men vi ser en fortsatt mycket bra efterfrågan, starkast går färsen men vi räknade med lite större förskjutning från finare nötdetaljer till lägre prissatta produkter än vad vi hittills sett så vi är faktiskt positivt överraskade, säger Paul Robertsson, vice vd på KLS.
Han berättar att KLS har gått upp i slakt och kommer nu öka ytterligare eftersom de har både god tillgång och stark efterfrågan.
– Behöver vi så kommer vi även gå in några helgdagar före årsskiftet för att möta efterfrågan på både nöt och gris. Tittar man utanför landet så ser vi i vissa fall ett sjunkande värde men det beror till stor del på att handeln mellan många länder är betydligt mer labil än vad den varit under många år tidigare, i vissa fall leder det till överskott och då kan priset pressas på dom marknaderna, samtidigt sjunker grisproduktionen i många länder så vi kommer troligen se en mer stabiliserad situation ju längre in i det kommande året man når
Paul konstaterar att det har varit ett hårt arbete i år för att stärka och stabilisera värdet på svenskt kött och att de varit tydliga med att de höjningar de gjort under året ska vara långsiktigt hållbara.
– Så vi planerar inga sänkningar av nuvarande avräkningspriser, avslutar Paul.