Fortsatt höga spannmålspriser
Priset på vete ligger just nu på motsvarande 1:76 svenska kronor per kg på Matif i Paris och i Sverige betalas det för närvarande i nivån 1:50 svenska kronor. Kvarnvete med proteinhalt över 12 procent ligger på 1:60 svenska kronor per kg här hemma och lite högre i Europa.
Många hävdar att spannmålspriset är lågt, men det beror ju på vad man jämför med. I ett längre perspektiv får det nog anses som högt och sett till tillgång och efterfråga är prisnivån också ganska hög. De flesta växtodlingsföretag får god ekonomi i spannmålsodlingen vid ett vetepris i nivån 1:50 kronor per kg.
Hur priset blir framöver är det ingen som vet, men om det inte kommer rapporter om sämre skördar är sannolikheten stor att priset faller, men det kan dröja ytterligare någon månad och kanske händer det inte mycket förrän skörden på norra halvklotet närmar sig.
Under veckan har priserna rört sig mycket på de internationella börserna och de slutade svagt minus.
På börsen i Chicago gick vete ner med 4,2 procent, majs upp med 1,7 procent och soja ner med 0,5 procent. På Matif i Paris gick vete ner med 4,1 procent, majs ner med 1 procent och oljeväxter ner med 2 procent.
I Sverige är priset just nu för kvarnvete 1:55 kronor per kg, fodervete 1:45 kronor per kg, etanolvete 1:47 kronor per kg, vårvete 1:80 kronor per kg, råg 1:32 kronor per kg, maltkorn 1:45 kronor per kg, foderkorn 1:35 kronor per kg, foderhavre 1:30 kronor per kg, grynhavre 1:45 kronor per kg och oljeväxter 3:28 kronor per kg.
Oljepriset påverkar spannmålspriserna då mycket spannmål och majs används för att producera etanol och biogas. Priset på olja steg under veckan med 6 procent, men höjningen föll tillbaka. Nu tror man att oljepriset faller ytterligare 20 procent och då sätter det press på spannmålspriset. Just nu är energipriset för lågt för att få kalkylen att gå ihop för dem som tillverkar etanol och biogas.