Fortsatta produktionsförbättringar i svensk grisproduktion
Många konsumenter uppskattar och efterfrågar vårt svenska griskött. För att fortsätta möta efterfrågan på ett allt mer klimatsmart sätt sker en kontinuerlig utveckling av produktionen. Nu visar nya produktionsresultat för svensk grisproduktion 2017, att det skett fortsatta förbättringar från tidigare år. Våra suggor föder och avvänjer fler smågrisar och arbetet med att optimera och utnyttja fodret till djuren blir allt bättre. Positiv utveckling av den svenska grisproduktionen som tillsammans sparar både resurser och klimatpåverkan.
Antal producerade grisar per årssugga är 26,7 och har ökat med 0,9 grisar sedan 2016. Levande födda grisar per kull har ökat med 0,3 grisar till 14,3 och antal avvanda per kull med 0,3 grisar till 11,9. De 25 % bästa besättningarna har 29,2 producerade grisar per årssugga, 14,9 levande födda grisar per kull och 12,8 avvanda grisar per kull.
Daglig tillväxthastighet för slaktgrisar är 941 g och har ökat med 18 g sedan 2016. Slaktgrisarnas foderomvandlingsförmåga har förbättrats med 0,7 MJ NE/kg tillväxt till 25,7. De 25 % bästa slaktgrisomgångarna har en tillväxthastighet på 1017 g/dag och omgångarna med bäst foderomvandlingsförmåga använder 25,7 MJ NE/kg tillväxt för slaktgrisarna.
– Det är glädjande att vi kan fortsätta erbjuda våra svenska konsumenter ett nationellt producerat griskött med en allt lägre klimatpåverkan. Stor påverkan på den positiva utvecklingen beror på i synnerhet att antalet producerade smågrisar per årssugga har ökat med nästan en gris. Att fler besättningar har skickat in resultat för 2017 hjälper oss att skapa en bild av hur svensk grisproduktion ser ut, vilket är viktigt för att kunna fortsätta utveckla produktionen i en positiv riktning, säger Kees de Jong, VD Gård & Djurhälsan.