Fundera noga innan eko
Med en prisskillnad på 1:52 kronor per kg till den ekologiska mjölkens fördel är det frestande att snegla på den nischproduktionen om man har svårt att nå lönsamhet i konventionell mjölkproduktion.
Men för ett mjölkföretag i ekonomisk kris är det inte lätt att ställa om till ekologisk produktion då det krävs ökad likviditet de första åren. Det berättar lantbruksekonomen Jens Kock Hansen på Jysk Landbrugsrådgivning i en intervju i Effektivt Landbrug.
I Danmark är det många lantbrukare som har det mycket tufft just nu och vetskapen om att mejerierna i dagsläget skulle kunna sälja ytterligare 20 procent ekologisk mjölk till butikerna, bara de fick tag på råvara, gör att många sneglar på möjligheten att ställa om.
Enligt Jens Kock Hansen är det några viktiga saker att reda ut innan man går vidare med idén. Först och främst måste arealen räcka till för att producera allt foder man behöver, sen måste man göra en noggrann plan över målet med omställningen och vad man vill med sin produktion och därefter gäller det att ha tillräckligt med likvida medel då resultatet ofta blir sämre än tidigare under de första två åren under omställningstiden. Detta för att man måste göra ändringar i hela produktionen och eventuellt köpa in ekologiskt foder.
I Danmark räknar man med att endast 10–15 procent av nuvarande besättningar skulle klara en omställning till ekologisk produktion.