ANNONS

God mat ger lycka – enligt Arla

Snåla inte med smöret och de äkta råvarorna. God mat och gott umgänge runt matbordet gör oss nämligen lyckliga – det visar en ny undersökning* från Arla som nu lanserar initiativet Matlycka. Tillsammans med lyckoexperten Malin Rapp och Årets Kock 2016 Jimmi Eriksson vill Arla utforska kopplingen mellan mat och lycka, och utveckla recept som gör oss lite lyckligare.

 

Hur hänger mat ihop med våra känslor? Och kan vi med matens hjälp bli lite lyckligare? I en färsk undersökning, genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Arla, menar 80 procent av de tillfrågade svenskarna att de blir lyckliga av att äta god mat. Bra råvaror har en naturlig roll i god mat och enligt undersökningen tycker hela 84 procent att smör gör maten godare.

– Undersökningen bekräftar vad Arla alltid har trott på, att mat och lycka hänger ihop. Men vad är det egentligen som händer i hjärnan när vi lagar, äter och umgås över god mat? Det ville vi utforska med hjälp av lyckoexperten Malin Rapp och kocken Jimmi Eriksson. Med initiativet Matlycka vill vi inspirera fler att använda matlagning som ett verktyg till att öka välbefinnandet, säger Katarina Klingberg, varumärkesansvarig för Svenskt Smör.

Medan de flesta blir lyckliga av att äta god mat är det bara hälften av de som lagar mat (51 procent) som känner glädje när de lagar mat. Varfjärde (23 procent) upplever press och tycker att det är krångligt att bjuda på middag.

– Matlagning kan framkalla lycka, men också prestationsångest. Många jämför sig med andra, inte minst i köket, och strävar hela tiden efter något bättre. Men jakten på perfektion gör oss inte lyckliga. Lyckoforskningen visar istället att närvaro, utmaningar i lagom dos och umgänge är det som får oss att må bättre. Att ta sig tid att laga och njuta av god mat tillsammans är utmärkta sätt att träna på det här varje dag, säger Malin Rapp, lyckoexpert och motivationsföreläsare.

 

Recept på lycka

God mat tycks alltså göra oss lyckliga. Två tredjedelar (68 procent) upplever också att mat smakar godare om de är närvarande medan de äter. Och hela 71 procent anser att mat smakar bättre i sällskap med andra. För att framkalla ännu mer glädje lanserar Arla den nya inspirationssajten Matlycka. På arla.se/matlycka finns information om lyckoforskning och mat, samt tio inspirerande recept som enligt Årets Kock 2016, Jimmi Eriksson är vägen till lycka.

– Med naturliga råvaror, få ingredienser och smör som smakförhöjare vill jag inspirera människor att njuta mer av det goda i livet. Framförallt vill jag uppmuntra fler att sänka ribban något, utmana sig själva på en lagom nivå och laga mer mat tillsammans med andra, säger Jimmi Eriksson.

Jimmi Erikssons nya recept finns på arla.se/matlycka från och med sista veckan av augusti.

Relaterade artiklar