Gödsel blir strö
På Christiansfeld i Danmark nära Kolding använder man gödsel som strö och får både ett bra material i liggbåsen samtidigt som man sparar pengar.
Mjölkproducent Carsten Asmussen på Christiansfeld berättar att de separerar all flytgödsel och blandar torrsubstansen med kort riven halm som strömaterial i liggbåsen. Vid separeringen upphettas gödseln över 100° C och därmed blir den fri från eventuella bakterier.
– Det blir ett mycket bra underlag i liggbåsen, korna blir friskare och vi sparar pengar på strömaterial.
Man använder en gammal fullfodervagn för att blanda strömaterialet och har ett buffertlager i ena änden av lösdriftsstallet. Med lastmaskin fyller man en behållare som matar vidare till en rälshängd vagn som kör runt i stallet, helt automatiskt, och fyller på i alla liggbås.
– Detta är perfekt för mjälkkorna och mycket arbetsbesparande.
Men sinkorna har ett annat upplägg på Christiansfeld.
– Jag tror på att ha sinkorna på djupströ. Det blir lite dyrare, men det ger lättare kalvningar och kalven har mer livskraft.
Carsten Asmussen har precis tagit i drift ett nytt lösdriftsstall med plats för 600 kor. När NilehnTeknik är på besök har han 300 mjölkande djur, men kommer att öka med 100 till per år för egen maskin till han nått de 600:a. Det gamla lösdriftstallet används för ungdjur och ligger i rak linje med det nya. Därmed kan såväl utfordringsvagn som strövagn köra i båda avdelningar helt automatiskt och utan tillsyn.