Gotlandsmjölk blir Nutella
Mjölk från Gotland blir 256 ton Nutella om dagen. Det är Arlas mejeri i Visby som varje år producerar 8 000 ton skummjölkspulver som blir till den smått klassiska nötkrämen Nutella.
Varje år får Visby mejeri in cirka 140 miljoner liter mjölk från 120 gotländska gårdar. Mjölken förädlas till olika sorter i en lokal förpackningsdesign inspirerad av de gamla kalkstenshusen på Gotland. Andra produkter som görs i mejeriet är grädde och skummjölkspulver.
Färskvarorna kan den som bor på eller besöker ön köpa lokalt medan skummjölkspulvret exporteras till hela världen.
– Skummjölkspulver används i en mängd livsmedel. Dryckesmjölk, barnmat, glass, yoghurt, choklad och bageriprodukter. Och äter du pålägget Nutella från den italienska industrijätten Ferrero är det alltså sannolikt mjölk från oss du får dig till livs, säger Martin Berg.
I dag söndag är det dessutom Nutella-dagen!
Nutella innehåller 8,7 procent skummjölkspulver. Mejeriet tillverkar hela 8 125 ton skummjölkspulver om året till den klassiska hasselnötskrämen. Det motsvarar 93 400 ton Nutella, eller 256 ton per dag.
Pulver näringsrikt och billigt
Processen för att ta fram skummjölkspulver är helt automatiserad och datorstyrd. När mjölken kommer till mejeriet vägs den, och därefter väntar pastörisering och proteinstandardisering. Mjölken blir till pulver i en torkanläggning. Mjölken koncentreras genom att vattnet kokas bort, vilket gör den till mjölkkoncentrat som därefter spraytorkas i ett torn genom att varm luft tillsätts.
– Då faller små, små droppar ned från tornet och i luften på väg ned torkar dropparna och blir till torrmjölk när de landar, berättar Martin Berg
Till ett kilo pulver går det åt cirka tio kilo mjölk. När pulvret är kontrollerat och godkänt lastas det i säckar om 25 och 1 000 kg och transporteras till fastlandet för att därefter leta sig ut i världen sjövägen. Nästan 90 procent av den gotländska mjölken exporteras som pulver till länder i Asien och Europa.
– Fördelen med pulvermjölk är att den är näringsrik och billig att transportera, säger Martin Berg.