ANNONS

Gott om spannmål i EU trots besvärligt väder

Det är inte bara i Norden som torka i maj och juni samt regn i juli och augusti ställt till det med minskad avkastning och försenad skörd. Även i stora länder som Tyskland och Frankrike har skörden påverkats och varit betydligt senare klar än normalt.

Men trots att skörden i Europa är mindre än normalt i år blir det inte brist på spannmål i regionen. Det beror bland annat på att Ukraina exporterar mer spannmål än normalt till EU till följd av svårigheter att få ut spannmål via Svartahavet.
Den analysen gör danska AgroMarkets.
Samtidigt blir bristen på spannmål akut i Afrika så den minskade Svartahavsexporten påverkar den kontinenten negativt.
Kinas ledare Xi Jinping samlade i förra veckan ledare från flera afrikanska länder i Johannesburg. Där berättade han att Kina hade för avsikt att hjälpa Afrika att öka lantbruksproduktionen och att kontinenten borde kunna bli självförsörjande på livsmedel.
Kina importerar i dag i stort sett all majs som de förbrukar från USA och Ukraina och önskar nu öka importen även från Afrika.
För att kunna öka importen från Afrika har Kina sänkt importtullarna med 98 procent från tolv afrikanska länder.
Det förefaller således som att de kinesiska satsningarna på afrikansk lantbruk först och främst är till förmån för kineserna än för afrikanerna.

Stabila spannmålspriser
Samtidigt har det skett en stabilisering av spannmålspriset den senaste tiden och för vete är trenden stabil på kort sikt men fortsatt ner på lite längre sikt.

Relaterade artiklar