Grön omställning på paus
Rysslands invasion av Ukraina får effekten hungersnöd i vissa delar av världen och väsentligt dyrare livsmedel i andra. Detta kan destabilisera resten av världen, en effekt som många bedömare tror är en av Putins ambitioner.
Därmed är det nu många politiker som anser att ökad lantbruksproduktion och energiförsörjning är prioritet ett i Europa. Omställning till grönare el och miljövänligare samt klimatvänligare lantbruksproduktion är naturligtvis att föredra, men inte av högsta prioritet längre. Mer energi och livsmedel till alla stående medel är det viktigaste i det korta perspektivet.
En av dem som gör denna analys är lantbruksekonomen Palle Jakobsen. I en intervju i Effektivt Landbrug berättar han att Ryssland nu exporterar spannmål till Kina i stället för till resten av världen.
Men globalt måste detta bli ett nollsummespel. Köper Kina av Ryssland finns ju i stället den spannmål som andra länder tidigare exporterat till Kina att tillgå på de marknader som blir utan ryska produkter.
Den enda egentliga minskningen globalt är den negativa effekt kriget har på Ukrainas lantbruk. Där talas det om 2 miljoner hektar som inte kan odlas 2022 då det är påverkat av kriget, men det är ingen stor volym totalt sett i Ukraina. Lantbruksministeriet i Ukraina uttalade sig i veckan positivt om lantbruket 2022. Det finns en viss oro för brist på diesel men bedömningen i dag är att produktionen ska fungera ganska väl.
Under veckan har vi också sett prisfall på spannmål, majs, soja och raps och i morgon kommer slutrapporten för veckans spannmålsmarknad här på Lantbruksnytt.