Grundlagen ska stärka egendomsskyddet
Den nya grundlagskommittén och dess förslag måste skapa en ordning där markägaren får ersättning för den mark som staten beslutar att markägaren inte får bruka.
Det anser LRF när nu ett första steg har påbörjats med att tillsätta en ny grundlagskommitté. Nödvändigt för jord- och skogsbrukare som värnar både miljö och natur och vill vara en del av den gröna omställningen är att dessa även får en ordning där markägare får rimlig ersättning om marken av någon anledning inge får brukas som normalt. Beslutar staten mark inte får brukas av någon anledning behövs garantier som skyddar och ersätter de som skyddar skog och mark, det anser LRF måste vara en av grundstenarna i egendomsskyddet.
– LRF har i många år arbetat för att denna grundlagsutredning ska bli verklighet. För det är bara i grundlagen skyddet för markägaren kan stärkas – så att det blir tydligt för myndigheter, domstolar och inte minst vid stiftandet av vanlig lag vad som gäller, säger Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.
Han berättar vidare att egendomsskyddet är en grundpelare i ett fritt och demokratiskt samhälle, och det är nödvändigt att se över hur väl den skyddas i vår grundlag, särskilt i ljuset av hur de som skyddar skog och mark har påverkats de senaste 15 åren av en försvagad grundlag och egendomsskydd. Därför finns det ett behov av grundlagskommittén utreder orsakerna till att rätten till ersättning uteblivit för så många skogsägare.
Alla måste bidra
Den nya grundlagskommittén och dess förslag måste skapa en ordning där markägaren får ersättning för den mark som staten beslutar att markägaren inte får bruka. Skogens värde, som förnybar resurs, hem för biologisk mångfald och motor i den gröna omställningen bygger på långsiktighet. Därför får detta inte bli en partipolitisk stridsfråga. Här vilar ett stort ansvar på regeringen, Socialdemokraterna och oppositionen att tillsammans bidra till att grundlagskommittén kommer fram till en lösning.
– För balansen mellan individens rättigheter och samhällets gemensamma mål är kärnan i en fungerande rättsstat. Egendomsskyddet är därför inte budgetfråga, utan en grundlagsfråga. Det är tydligt när enskilda skogsägare förlorar rätten till ersättning från staten i domstol efter domstol, hela vägen upp till Högsta domstolen. Det är där grundlagskommitténs arbete måste börja och sluta, konstaterar Palle Borgström, LRF.
Grundlagskommittén är ett långsiktigt arbete vars förslag kan börja gälla först efter år 2030. Fram tills dess anser LRF att det viktiga är att regeringen genomför:
– Förändringar i artskyddet som gör regelverket mer träffsäkert.
– Reformer som innebär ersättningsrätt för drabbade skogsägare, exempelvis Skogsutredningens förslag.