Guldläge för ekologisk grönsaksodling
Efterfrågan på ekologiskt odlade grönsaker ökar och det finns utrymme för fler företag att satsa på ekologiskt. Men det är ingen enkel produktion. Ekologisk grönsaksodling handlar verkligen om att göra rätt sak i rätt tid. Skördepotentialen är stor – rätt grundförutsättningar och rätt beslut kan ge god utdelning. Men det omvända gäller också. Nu finns ett uppdaterat läromedel om ekologisk odling som bygger på kunskap från Sveriges främsta experter.
– Vi har ett guldläge när det gäller ekologiska frilandsgrönsaker där vi själva kan ta hand om den växande marknaden. Det är till exempel ett lägre tryck av skadegörare här än ute i Europa, säger Elisabeth Ögren vid rådgivningsenheten, som sammanställt utbildningsmaterialet.
Fler unga ger sig in i branschen
Mellan 2012 och 2014 ökade den ekologiska grönsaksodlingen med 20 procent. Etablerade företag har utökat, men det har också kommit till nya företag.
– Jag märker att unga människor ger sig in i branschen och startar nya trädgårdsföretag. Det är spännande.
Större sortiment av sorter och färger
Det är inte bara omfattningen som ökar, det ekologiska sortimentet blir också större. Nu odlas nya former av kål, sallader och rotsaker. Rödbetor är inte längre bara röda, till exempel.
Ett stort sortiment kan göra produkterna mer attraktiva på marknaden och förbättra prisbilden. Besöksnäringen på landsbygden intresserar sig också för närodlat och ekologiskt till det egna köket.
– Det finns utvecklingsmöjligheter i både småskalig och storskalig odling, säger Elisabeth Ögren.