Hälsorisker med ekologisk spannmål
Det är betydligt mer svampar i ekologisk spannmål jämfört med i konventionell. Det är inte så märkligt då svampangrepp inte kan bekämpas på samma sätt i en ekologisk odling. Svampar är hälsofarliga och därför bör man vara försiktig med vad man äter från ekologiska odlingar.
De flesta som arbetat med spannmål och har haft möjligheten att jämföra leveranser av konventionellt odlad spannmål jämfört med ekologiskt vet att det är mycket ogräsfrö, ofta större vattenhalt och många gånger mer svampangrepp i den ekologiska spannmålen.
Står man på en spannmålsterminal och tar emot varan är det svårt att begripa hur det ekologiska kan ha ett större pris per kg.
I ekologiskt odlat vete är antalet svamparter på bladen i snitt 40 % högre än i konventionellt odlade och fungicidbehandlade fält, visar en ny studie från SLU. Förekomsten av ogräs i de ekologiska odlingarna tycks vara en viktig faktor för skillnaden. Detta är potentiellt viktig kunskap för utvecklingen av hållbara växtskyddsstrategier i framtiden.
Det svenska lantbruket domineras av två olika produktionssystem – ekologisk och konventionell odling. En central skillnad mellan dessa ligger i synen på användningen av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. I den konventionella odlingen är fungicider riktade mot olika grupper av skadegörare en grundbult, medan den ekologiska odlingen förespråkar andra metoder, som en varierad växtföljd och biologisk bekämpning. Kemiska bekämpningsmedel för dock med sig betydande risker för att de sjukdomsalstrande mikroberna utvecklar motståndskraft mot produkterna, som dessutom kan få oönskad spridning i miljön med oförutsägbara konsekvenser. Detta har gjort att regelverket kring sådana bekämpningsmedel blivit allt strängare. Det är därför angeläget att utveckla alternativa växtskyddsstrategier som kan fungera i båda systemen. Ett grundläggande steg är att kartlägga hur olika faktorer som kan påverka förutsättningarna för växtskyddet skiljer sig mellan ekologisk respektive konventionell odling.