ANNONS

Hårdare djurskyddsregler om Ungern får bestämma

Den ungerska EU-kommissionären Olivér Várhelyi vill införa hårdare djurskyddsregler i EU och räknar med att det även ger konkurrensfördelar. Det är bland annant EU:s djurtransportförordning som Olivér Várhelyi vill förändra.

Detta har varit uppe på tapeten förr men fallit platt till marken.  Men enligt Olivér Várhelyi bör Agrarrådet nu enas om en gemensam position senast mitten av år 2025, så att EU:s djurtransportförordning kan revideras.
Det har den nya EU-kommissionären för hälsa och djurskydd, Olivér Várhelyi från Ungern, uppmanat EU:s jordbruksministrar till. De träffades tisdag den 10 december.
Återkommande incidenter skulle rapporteras, vilket ökar pressen på djurhållare och myndigheter, förklarade Olivér Várhelyi. Enligt honom är dock förändringen inte bara nödvändig av djurskyddsskäl. Även konkurrenskraften och djurhållningens rykte skulle förbättras.

Oenighet bland EU:s jordbruksministrar
Mellan medlemsstaterna råder fortfarande stora skillnader. Statssekreteraren på det tyska jordbruksministeriet, Silvia Bender, talade för skarpare krav på transport av levande djur. Enligt hennes åsikt finns det faktiskt alternativ till handeln med kött och avelsmaterial. Hon beskrev detaljerat ett fall där nötkreatur dött under en djurtransport vid EU:s yttre gräns. Enligt Bender borde sådana incidenter i framtiden förhindras genom kontrakt. På så sätt skulle gränsövergången för djuren kunna regleras i detalj innan resan påbörjas.
Ännu mer kritiska mot djurtransporter till tredjeländer var delegationerna från Luxemburg. De krävde att export av slaktboskap till länder utanför EU, som inte hade motsvarande djurskyddsnormer, borde förbjudas. Samtidigt tryckte Luxemburg på att reglerna för transporter över kortare avstånd skulle förenklas. En liknande restriktiv hållning mot djurtransporter till tredjeländer intog Nederländerna.

Spanien och Rumänien varnar för hårda regler
Däremot betonade Spanien den ekonomiska betydelsen av djurhandeln. Medlemsstater vid EU:s ytterkanter får inte heller straffas. En av de tydligaste varningarna mot eventuellt för höga djurvälfärdsstandarder kom från Rumänien. EU-kommissionens förslag skulle kunna ha potentialen att allvarligt försvaga landsbygdsområden i många EU-länder, sade man från Bukarest. Finland pläderade för att nationella särdrag, som till exempel temperaturgränser, borde beaktas i större utsträckning. Man måste även i större utsträckning satsa på tekniska lösningar för att säkerställa djurvälfärden.

Relaterade artiklar