I kläm mellan två militärdiktaturer
På den ena sidan har vi Ryssland som med icke folkvald ledare och militärt våld vill överta angränsande länder.
På den andra sidan har vi USA där presidentposten mer eller mindre köps och som med ekonomiskt våld vill överta angränsande länder.
Förutom dessa två problem har vi Iran, Kina, Nordkorea och det sedan slutet av andra världskriget spända läget i Mellanöstern. Alla ständiga krig i Afrika behöver man knappt nämna, de har alltid varit vardagsmat.
Mitt i detta, hur det nu finns någon mitt ute i periferin på ett jordklot, finns EU.
Länder i EU har inte sedan andra världskriget hotat andra nationer och valen till parlament och motsvarande sker relativt demokratiskt.
Men i denna tid där bekymren verkligen hopar sig runt om oss är EU synnerligen svagt.
Det är en stor splittring och en stor frustration bland befolkningen och missnöjespartier på såväl höger- som vänsterflankerna har växt sig stora. Partier som många gånger vill göra EU svagare och i stället ska varje land i Europa satsa enbart på sig själv.
Grovt uttryckt så som andra världskriget startade.
För krångligt
Politiker i Europa är 20 år försenade. De borde sett dessa trender komma, lyssnat på väljarna och vidtagit åtgärder innan dessa missnöjespartier växt sig stora. Nu vidtas åtgärder för att begränsa flyktingströmmar och hantera problem med integrationen, men nu är redan problemen så stora med våld och terror att det är svårt att stävja.
Inom EU finns det även en tro att vi 27 länder kan rädda hela världen.
Vi inför krångliga regler som gör det mer kostsamt att producera jämfört med i resten av världen och mycket har med klimat, miljö, människors hälsa och djurvälfärd att göra.
Det är självklart viktigt, men när USA och Kina står för 70 procent av allt utsläpp av koldioxid och den verkliga boven är olja, kol och naturgas, känns det dumt att mäta kors metanavgång och om vi ska ha skatt på plastpåsar eller inte.
Oljeproduktionen slog rekord i fjol och förväntas bli ännu större i år.
Så gick det efter det senaste klimattoppmötet!
Produktion
Det politiker här nu måste värna om är att minska regler och krångel så att produktionskostnaderna i EU minskar ordentligt. Företag i Europa måste kunna konkurrera med tillverkare i resten av världen utan skydd av tullar.
Vi måste få fart på energiproduktionen till rimliga priser, vi måste samarbeta för att få bort kriminella gäng och terrorister och vi måste få bort invånare som lever på bidrag utan orsak. Det är typiska frågor som invånare i EU önskat länge men som mest extrempartierna snappat upp.
EU-länderna måste även lösa pensionsfrågan, vilket innebär att alla måste arbeta betydlig längre än vad man räknar med i dag. En viktig fråga som extrempartierna dock ofta glömt.
EU måste börja tjäna rejält med pengar så att invånarna får det bättre samt att vi har råd att fortsätta skydda Ukraina.
Omställning till veckan
På måndag den 20:e januari kan EU bli ensamma om att hjälpa Ukraina och då ska vi sannolikt även hjälpa Danmark för att skydda Grönland så inte USA övertar den ön.
Från och med nästa vecka har vi inte enbart ett hot från Ryssland och ett från Kina, då utgör även USA ett hot.
Joe Biden hade ett riktigt bra avskedstal i veckan. Synd han inte avgick tidigare och släppte in Kamala Harris.
Han varnade för att det kommer fram allt fler, allt för rika amerikaner. Personer som har egna rymdprogram och som kan få allt för stort inflytande.
Det är naturligtvis lite allvarligt i ett land där politiker står över lagen, som har världens största militärorganisation och som dessutom är till salu via auktion i november vart fjärde år.