ANNONS

I morgon är det sista dagen för SAM-ansökan

Till och med den 6 april har 35 365 lantbrukare skickat in sin ansökan om jordbrukarstöd, den så kallade SAM-ansökan. Ännu finns det möjlighet att skicka in ansökan, sista dag för att få fullt stöd är i morgon den 13 april.

År 2022 sökte cirka 57 000 lantbrukare jordbrukarstöd via SAM-ansökan. Och hittills är det alltså 35 365 som har sökt. Men det är inte för sent än.

Det är fortfarande en vecka kvar att söka, och vi hoppas på att så många som möjligt skickar in sin SAM-ansökan nu innan den 13 april. När ansökan väl är inskickad så finns det möjligheter att ändra i ansökan. Man kan till exempel lägga till mer mark i ansökan ända till den 15 juni och ändra grödkoder och skiftsgränser till den 31 augusti, säger Anders Forsberg, enhetschef på Jordbruksverket.

Stöden viktiga för Sveriges livsmedelsförsörjning
För att vi ska kunna ha en motståndskraftig och robust livsmedelsförsörjning såväl i goda tider som i kris, så behövs det konkurrenskraftiga företag. Här spelar jordbrukarstöden en viktig roll. Inte bara för att trygga en skälig inkomst för det svenska jordbruket, utan även för att kunna hantera utmaningar som klimatförändringar och hotad biologisk mångfald. Miljön och klimatet har en tydlig roll i jordbrukspolitiken och flera av stöden är utformade för att stödja miljömålen, exempelvis genom att minska kväveläckage och binda kol i marken.

Nya stöd att söka och nytt sätt att följa upp jordbruksmark
Då vi har gått in i en helt ny period för jordbrukspolitiken är det också en del som är nytt. Bland annat finns det nya ettåriga ersättningar att söka:

  • Ersättningar för fånggröda och vårbearbetning i nitratkänsliga områden med syfte att minska kväveläckage, samt odling av mellangröda för att lagra kol i marken.
  • Ersättning för planering av precisionsjordbruk, för att minska risken för att näringsämnen och växtskyddsmedel ska läcka ut i våra vattendrag.

Det finns också större möjligheter för lantbrukare att ändra i sin ansökan jämfört med tidigare år. Det beror på att Jordbruksverket och länsstyrelserna regelbundet kommer att använda satellitbilder för att följa upp all jordbruksmark i Sverige, och se så att de uppfyller vissa grundläggande krav för att ge rätt till stöd.

Om det vi ser i uppföljningen skiljer sig från de uppgifter som man har lämnat i sin ansökan kommer vi att informera lantbrukaren. Denne får då möjlighet att genomföra de åtgärder som behövs för att inte få avdrag på stöden, säger Anders Forsberg.

Sök senast den 13 april
Årets ansökningsperiod är 9 februari till och med den 13 april. Det går att lämna in sin ansökan även efter den 13 april, men då minskar stödet med 1 procent per dag som ansökan är försenad. Kommer ansökan in efter den 8 maj så kan man inte få något stöd alls.

Relaterade artiklar