Ingen kan bedöma konsumtionen – därför är prisbilden osäker
Under lång tid har konsumtionen av livsmedel varit stabil och hela tiden stigande och förbrukningen därmed lätt att beräkna. Nu är det andra tider och ingen vet riktigt vad som behövs i morgon och efter det.
Med en kontinuerlig befolkningstillväxt och allt fler av dessa i medelklass i kombination med ganska stabila priser och god tillgång på lantbruksprodukter och därmed livsmedel har det varit enkelt att beräkna efterfrågan av livsmedel i närtid och även lång tid framöver.
Det enda som påverkat priset på jordbruksprodukter är de årliga skördarna och produktionen av animalier.
Så enkelt är det inte längre. De prisstigningar vi sett på livsmedel det senaste året, frampressat av ökade priser på lantbruksprodukter, energi och frakter har medfört ett helt nytt konsumtionsmönster. Fattiga länder kan inte köpa spannmål som tidigare. Konsumenter i rikare länder lägger om sina matvanor och matsvinnet, framförallt i hemmen minskar.
Att bedöma konsumtionen på nationell nivå eller EU nivå är svårt och totalt för hela världen nästan omöjligt.
Som exempel kan nämnas att inom EU ökar just nu slakten av grisar i Tyskland och normalt hade detta inte varit ett bekymmer eftersom försäljningen av griskött brukar öka till jul. I år vet man inte och noteringen ligger stilla mot att normalt gå upp den här tiden på året.