ANNONS

Innovativ dränering ska minska näringsläckage

7584_nutrinflow_bizwiz
Dåligt dränerade åkrar innebär inte bara vattensjuka fält och lägre skördar utan kan också orsaka växtnäringsläckage. JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik är tillsammans med Länsstyrelsen i Östergötland svenska partners i EU-projektet Nutrinflow, som vill minska tillförseln av näringsämnen till Östersjön genom innovativ vattenförvaltning.

Mer än hälften av Sveriges åkermark är beroende av olika typer av dränerande åtgärder för att kunna fungera för jordbruksproduktion. Många dräneringssystem i Sverige börjar dock bli gamla. I en enkätundersökning genomförd av Jordbruksverket 2014 uppgav lantbrukarna att en tredjedel av åkermarken skulle behöver nydräneras eller omdräneras. Situationen är liknande i Finland och de baltiska länderna.

Många av de entreprenörer som kan dränering håller på att gå i pension. Deras kunnande och kompetens behöver vi ta tillvara, samtidigt som vi tillsamman försöker hitta nya smarta strategier för en hållbar vattenförvaltning, säger Ola Palm, forsknings och utvecklingschef på JTI och projektledare för Nutrinflow.

Genom erfarenhetsutbyte, workshops, innovationstävlingar och lokalt engagemang ska Nutrinflow formulera nya lösningar och sprida kunskap om hur en holistisk vattenförvaltning i jordbrukslandskapet kan minska tillförseln av näringsämnen till Östersjön. Det kan handla om att man i samband med dikning/täckdikning miljöanpassar utformningen eller att våtmarker och skyddszoner etc. anläggs.

I projektet ingår fyra pilotområden, två i Lettland, ett i södra Finland, och ett i Vadsbäcken i Norrköpings kommun. Här ska markägare och övriga intressenter diskutera sig fram till bra åtgärder, gärna innovativa, som sedan genomförs i området.

Det är viktigt att få till ett antal goda exempel som visar hur produktion, dränering och god miljö kan samspela i odlingslandskapet. En nöjd markägare vid en effektiv våtmark är den bästa reklamen för miljöarbetet, säger Per Lindmark på Länsstyrelsen i Östergötland.

Nutrinflow omfattar totalt 1,4 miljoner euro och ingår i EU-programmet Interreg Central Baltic som finansieras av European Regional Development Fund. Projektet leds av ProAgria i Finland. Övriga parter är: JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik, Länsstyrelsen i Östergötland, Norrköpings stad, Zemgale Planning Region, Lettland, Union Farmers´ Parliment, Lettland, Latvia University of Agriculture, Jelgava Local Municiplaity, Lettland, Lovisa stad, Finland, Nylands Svenska Lantbrukssällskap, Finland.

Relaterade artiklar