Intensivt arbete kring ammoniak i Sverige
EU driver ett överträdelseärende mot Sverige för att det läcker för mycket ammoniak från stallgödsel. Nu pågår ett bemötande av det som innehåller förslag på nya åtgärder och nya styrmedel.
Ammoniak är inte är en växthusgas som ger direkta klimateffekter, utan främst en miljöfråga. När ammoniaken faller ned på mark eller vatten kan orsaken bli både försurning och övergödning.
Under många år har det pågått ett arbete i jordbruket med att minska läckage av ammoniak från stallgödsel. Åtgärder på gårdarna har gjorts frivilligt, som övergången till släpslangar. Men det finns också lagstiftning, ett exempel är kravet på täckning av flytgödselbehållare. Samtidigt ger Markus Hoffmann på Greppa Näringen här råd om åtgärder för minskad ammoniakavgång. Nu är det extra fokus på frågan i och med att EU-kommissionen driver ett överträdelseärende mot Sverige.
Så styr EU i frågan
I EU:s så kallade takdirektiv styrs hur mycket ammoniak som länderna får släppa ut. I de flesta länder inklusive Sverige står jordbruket för cirka 90 procent av landets ammoniakutsläpp, eftersom utsläppen till stor del hänger samman med djurhållning och stallgödselhantering. Varje land har fått ett eget beting i takdirektivet och Sveriges är att minska med 17 procent från startåret 2005 till målåret 2030. Medelbetinget i EU är 19 procents minskning. Sverige missade tillsammans med sju andra länder en ”checkpoint” till år 2020.
Uppdrag från regeringen
Ingen vill att Sverige ska dras inför domstol eller dömas till ett stort vitesbelopp för brott mot unionens miljölagstiftning. I våras gav därför regeringen Jordbruksverket i uppdrag att utreda vilka åtgärder som går att göra och styrmedel för det. Här är några av förslagen från Jordbruksverket till regeringen:
-Inför ett stöd för att mylla ner flytgödsel direkt i jorden med ny teknik.
-Höj stödandelen från 50 till 80 procent i nuvarande investeringsstöd i CAP
-Krav på att använda släpslangar istället för spridarplatta
-Om de frivilliga åtgärderna inte räcker kan det bli aktuellt med att krav på tak på behållare för gårdar med mer än 100 djurenheter.
-Gör en informationssatsning riktad till lantbrukare.
Utformning av Kväveklivet pågår
Elisabeth Bölenius på Jordbruksverket var en av dem som arbetade med uppdraget som avlämnades i början av hösten. Vad arbetar ni vidare med nu?
– Just nu arbetar vi mycket med det nya Kväveklivet som regeringen håller på att ta fram. Vi kommer behöva lägga en hel del jobb på att sprida information kring det. Det är ett nytt investeringsstöd för att minska ammoniakförlusterna från jordbruket. Vi har även bland annat jobbat en del med förändringar av det investeringsstöd för minskad ammoniakavgång som redan finns idag i den gemensamma jordbrukspolitiken, förklarar hon.
Ta hjälp av Greppa Näringen om ammoniak
Råd om hur ammoniakförluster från gården kan minska går att få genom Greppa Näringens rådgivning. I beräkningsprogrammet Vera kan man göra en individuell beräkning över hur mycket ammoniak som förloras från stall, lagring och spridning. Det finns också en hel del skriftlig information som checklistor och åtgärder. Klicka här för att se dem.