Att investera tid kan ge vinst
Att göra en förbättring på ett lantbruksföretag behöver inte alltid innebära dyra investeringar. Ibland är det i stället tid som behöver investeras. Enligt Lean kan man öka produktiviteten bland annat genom att investera tid. JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik har introducerat Lean-metoden på tre spannmålsgårdar med gott resultat.
– Man kan säga att man gör en investering i tid för att vinna tid, genom att till exempel gå igenom rutiner och uppgifter tillsammans varje morgon innan man sätter igång med jobbet, säger Johanna Olsson, projektledare vid JTI, som har lett projektet i samarbete med SIK Institutet för Livsmedel och Bioteknik och HS Halland.
På tre spannmålsgårdar spridda över Sverige har man tillsammans med personal och ledning inventerat arbetsrutiner och verksamhetens behov, för att sedan minimera vad som inom Lean kallas slöserier, som bristande kommunikation, bristande ledarskap och brister i ordning och reda. Som hjälpmedel för att införa bättre rutiner har man använt whiteboardtavlor som kan ge överblick över vilka arbetsuppgifter som behöver utföras på gården, när de ska utföras och av vem.
– De har fått hjälp att starta en process mot förbättrad produktivitet och resurseffektivitet. Vid projektets slut hade arbetet med förebyggande underhåll underlättats med ordning och reda och visuell planering. Men att ändra vanor och rutiner tar tid. För att det ska bli en bestående förändring, tror vi att det skulle behövas coachning uppåt ett och ett halvt år, säger Johanna Olsson.
I projektet fick två från varje gård göra ett studiebesök i ett företag där man tillämpar Lean och ta emot tre coachningsbesök från forskarna.
Med Lean kan man påverka inte bara produktivitet och effektivitet. Forskarna menar också att Lean skapar goda förutsättningar för positiva miljöeffekter i form av minskad miljöpåverkan.
Lean har utvecklats inom bilindustrin, och forskarna har nu anpassat metoden för att den ska kunna användas av spannmålsodlare, utifrån växtodlingsgårdars processer som ofta går i ettårscykler.
I och med projektet hoppas man på sikt kunna bidra till att svensk spannmålsproduktion blir mer resurseffektiv och konkurrenskraftig, med ökad styrning av produktionen och med fokus på kundernas olika behov och krav. Forskarna hoppas att metoden som tagits fram kan ge inspiration till främst lantbruksrådgivare, lantbrukare och andra forskare.
– Men det går inte att följa en exakt mall. Man måste alltid utgå från varje gårds förutsättningar, säger Johanna Olsson, som ska presentera projektet på en konferens i USA i mitten av juli.