Investeringsstöd för robust primärproduktion
Primärproducenter inom lantbruk kan nu erhålla stöd för investeringar som gör att lantbruksföretaget blir mer robust. Det handlar om att bli bättre rustad för att fortsätta produktionen även vid höjd beredskap och ytterst krig. Stöd och utbetalning söks i Jordbruksverkets e‑tjänst.
Syftet med stödet är att bygga upp en mer robust primärproduktion som klarar att trygga livsmedelsförsörjningen i hela landet även vid höjd beredskap och ytterst krig. Stödet ska gå till investeringar som minskar sårbarheten i primärproduktionen vid händelse av höjd beredskap och på så sätt bidrar till att stärka Sveriges civila försvar.
Budgeten för investeringsstödet och rådgivningen är 150 miljoner kronor under 2025.
Stort intresse
Intresset för stödet är stort och det har redan kommit in många ansökningar. Jordbruksverket kommer att börja fatta beslut om stöd tidigast i maj 2025.
Jordbruksverket hanterar ansökningarna löpande och de bedöms utifrån hur investeringen bidrar till att öka företagets beredskap och motståndskraft mot olika typer av störningar.
Det kommer att finnas mer pengar för stödet under år 2026.
Vem kan få stöd?
Stödet riktar sig till dem som är primärproducent inom de gröna eller blå näringarna. Man räknas som primärproducent om företaget odlar spannmål, oljeväxter, grönsaker, frukt eller bär, producerar kött, ägg eller mejeriprodukter, bedriver yrkesfiske eller odlar exempelvis musslor, alger eller matfisk. Det vill säga om man tar fram råvaror som blir till livsmedel.
För att kunna få stöd ska man ha drivit företag i Sverige inom jordbruk, fiske eller vattenbruk i minst 2 år.
Om man nyligen startat företaget och är högst 40 år samt uppfyller övriga villkor för startstöd eller stöd till unga jordbrukare kan man söka stödet för robust primärproduktion även om företaget inte drivits i minst 2 år. Undantaget gäller även dem som har ett företag som fiskar med yrkesfiskelicens.
Företaget får inte ha fler än 250 anställda eller omsätta mer än 50 miljoner euro per år och ha en balansomslutning större än 43 miljoner euro. Fiskehamnar, landningsplatser, auktionshallar och skyddshamnar är dock undantagna från det här kravet om de är ett företag som ägs av en kommun eller en region.
Ta del av rådgivning
Från och med hösten 2025 kommer alla att kunna ta del av rådgivning för robust primärproduktion via Greppa Näringen. Rådgivningen är frivillig, men för att de robusthöjande investeringarna ska bli träffsäkra är det viktigt att de är anpassade till det enskilda företagets behov. Här kan rådgivningen vara till stor hjälp.
Inledningsvis är rådgivningen riktad till jordbruksföretag, men det kommer även arbetas fram rådgivning riktat till fiske- och vattenbruksföretag.
Detta berättigar till stöd
För att få stöd behöver det vara tydligt hur den tänkta investeringen kommer att bidra till att öka företagets förmåga att fortsätta bedriva livsmedelsproduktionen även vid höjd beredskap.
Exempel på investeringar är för att förhindra strömavbrott eller långvariga avbrott i energiförsörjning eller långvariga avbrott i vattenförsörjning inom din animalieproduktion. Långvariga avbrott i transporter som ökar behovet av lagring, bearbetning av råvaror eller omlastning av fisk Motståndskraft mot IT-incidenter och cyberangrepp, brist på kritiska insatsvaror, risk för stöld och sabotage av lagrade råvaror eller kritiska insatsvaror.
Råvaror är sådant som produceras på gården. Viktiga insatsvaror är sådant som köps in för att bedriva verksamheten.
Utgifter som berättigar till stöd
Man kan bara få stöd för utgifter som har fakturadatum och betaldatum tidigast den dag ansökan kom in till Jordbruksverket.
Stöd kan erhållas för de här utgifterna kopplat till investeringen:
– byggnader och anläggningar, inklusive fasta inventarier
– lösa inventarier
– material
– köp av tjänster som behövs för investeringen
– immateriella investeringar
– köp av begagnad utrustning och material.