Jämnt över fälten
Lågt marktryck och liten slirning är de största fördelarna med bandtraktorn på åkern. Men den har även fördelar på väg i form av smalare ekipage jämfört med traktorer med dubbelmontage.
För de med tillräckligt stort arealunderlag är bandtraktorn ett bra alternativ för jordbearbetning och sådd. Den har litet marktryck och slirar i de flesta förhållande mindre än en traktor med hjul. Det innebär att man utnyttjar mer av den effekt man får ut av motorn till effektivt arbete och minskar därmed bränsleförbrukningen. Hur stor areal man behöver är relativt enkelt att räkna ut. Challenger MT775E drar utan problem de flesta jordbearbetningsredskap och såmaskiner med sex meters arbetsbredd i 17 km/h. Då avverkar man 9 hektar per timme. Om alla fält passeras tre gånger per år med Challengern behöver man således 2 250 hektar för att traktorn ska gå 1 000 timmer per år, vilket är ett minimum för vettig traktorekonomi.
Vi testar Challenger MT775E med lite olika typer av jordbearbetningsredskap och konstaterar att det är en effektiv dragare. Bandtraktorn är bekväm och lättkörd. Vi startar i en av de lägre växlarna, hissar ner redskapet och drar på fullgas. Varvmätaren i instrumentpanelen pekar på 2 000 rpm. Med knapparna i körspaken i höger armstöd stegar vi upp till tolvans växel i powershiftlådan. Därefter tryckes knappen in för automatisk växling. Nu stegar traktorn själv upp och ner i powershiften allt eftersom belastningen ökar och minskar, men den går aldrig över inställd växel tolv. En fördel med automatväxling är att vi inte får motorstopp även om det plötsligt skulle gå tungt, traktorn kommer i stället att växla ner. När vi kommer till vändtegen är det bara att dra av lite på gasen så att hastigheten blir lagom i svängen. Likaså här växlar traktorn själv ner om det går för tungt i förhållande till motorvarvet. I monitorn ser man vilken högsta växel som valts och vilken växel som ligger i för närvarande samt att vi kör i 14 km/h. Slirningen är fantastiska 0 procent.
Men bandtraktorn kan slira. Det gäller att den belastas rätt så att viktfördelningen, när traktorn drar redskapet efter sig, är optimal. När vi kör har vi frontvikter om 1 120 kg och vikter i bandstället om 684 kg. Challenger finns med tre olika bandbredder och de 762 mm breda banden som sitter på testtraktorn är mellanalternativet. Der är viktigt att bandbredd och traktorns viktfördelning är anpassad till vartannat. Om man bara ökar bandbredden utan att lägga på mer vikter får man slirning. Behöver man mer vikt på bandstället kan man hänga på fler vikter och maximalt kan traktorn belastas med 684 kg på vardera sida i bandstället.
Bandtraktorn fungerar bäst om man kan göra vida svängar på vändtegen och därför är det bättre att köra i fack än att köra drag i dag. När man svänger sliter banden lite i jorden och detta är viktigt att tänka på vid sådd och innebär att man tvärt emot det normala måste så vändtegen sist när man sår med en bandtraktor.
Men om nu marktrycket är cirka hälften på en bandtraktor jämfört med en konventionell traktor med breda däck och dubbelmontage runt om finns det även saker som är tvärt om, det vill säga dubbelt så mycket, på en Challenger.
Priset är en sådan sak. Närmre 7 000 kronor per hästkraft finner vi inte så ofta i traktorvärden. Det innebär att en Challenger måste användas flitigt. Men jämfört med konventionella stortraktorer eller midjestyrda dragare har Challenger en fördel. Band i stället för dubbelmontage innebär liten transportbredd varför bandtraktorn passar bra på lantbruk med många åkrar och många flytt, framförallt om man tvingas passera samhälle med mera på sin väg mellan fälten.
Vi hade ingen möjlighet att göra en noggrann analys av bränsleförbrukningen men när vi kör Challengern gör vi av med cirka 500 liter på tio timmar. Då har vi förvandlat 40 hektar obearbetad stubb till färdig såbädd. Det blir drygt 12 liter per hektar vilket får anses vara bra.
Precis som på alla andra traktorer finns det extrautrustning och trots att Challenger MT775E är välutrustad jämfört med de flesta andra traktorer på marknaden finns det ändå en hel del att välja till. Förutom det i vidstående listan kan man få större hydraulpump som ger ett flöde på hela 321 liter per minut. Detta måste beställas från fabrik och kostar 18 070 kronor extra.
Vill man ha bredare band än de på 635 millimeter som är standard finns det 762 och 863 millimeters att välja på, det gör traktorn 32 000 respektive 35 000 kronor dyrare.
När det gäller bandtraktorer är belastningsvikterna, och var dessa är placerade, avgörande för dragkraften. Ytterligare 490 kg i fronten kostar 9 210 kronor medan man kan hänga in upp till 684 kg vikter i vardera bandstället vilket kostar totalt 45 670 kronor.
För att orka köra en bandtraktor en hel dag med gott resultat måste man ha autosturning och det finns också att få från fabrik. Priset på det är från 84 850 kronor med RTK och abonnemang.
Styr man bandtraktorn manuellt måste man hela tiden sitta och korrigera den för att köra rakt. Det är arbetsamt och autostyrning är ett krav enligt vår mening.
Challenger MT775E
Motor: Sjucylindrig AgcoPower på 9,8 liter och 322 kW (438 hk) maxeffekt och max vridmoment 1 921 Nm vid 1 500 rpm.
Transmission: Powershift med 16 fram/4 back och kopplingsfri fram/back
Däck: band 635 mm
Bränsletank: 773 liter + 86,5 l AdBlue
Lyftkapacitet: 11 758 kg
Max hydraulflöde: 223 l/min
Max hydraultryck: 200 bar
Yttre hydraulik: 4 dubbelverkande uttag
Vikt: 15 620 kg (inkl 1 120 kg frontvikt std)
Vändradie: 3,6 meter
Serviceintervall: Motoroljebyte 500 timmar (23 liter), Transmissionsoljebyte 1 000 timmar (182 liter)
Kraftuttag: 1 000 rpm
Pris: 2 959 117 kronor
Pris per hk: 6 755 kronor
Vad kostar utrustningen
Luftkonditionering: Std
Frontvikter, 16 x 70 kg: Std
Passagerarsäte: Std
Frontlyft och pto: Nej
Hydraulisk släpvagnsbroms: Std
Fem dubbelverkande uttag: 14 020
Sex dubbelverkande uttag: 27 360
Luftfjädrad förarstol: Std
Säkerhetsbälte förare: Std
Säkerhetsbälte passagerare: Std
Vändbar förarplats: Nej
Hydraulisk utskjut lyftdragkrok: Nej
Framaxelfjädring: –
Krypväxel: 56 650
Tre plus:
- Litet marktryck
- Bekväm hytt
- Fjädrat bandställ
Tre minus: