Jäst ska få kycklingar att växa
En jästrik biprodukt från etanolframställning kan komma att ersätta soja i kycklingfoder. Ett nytt forskningsprojekt vid SLU ska studera vilka effekter jästfodret har på kycklingarnas hälsa och välfärd.
Kycklingfoder baserat på soja är mycket rikt på protein men användning av soja som foder kan ifrågasättas av transport-, odlingsmässiga och arbetsmiljöskäl. Ett möjligt alternativ till soja är en jästfraktion som fås som biprodukt vid framställning av drivmedelsetanol. Jästfraktionen innehåller betydligt mer protein än soja och nästan ingen fiber. Dessutom är det protein som är lätt för kycklingarna att tillgodogöra sig. Det har därför goda möjligheter att ta sojans plats i kycklingarnas foderblandning.
Den forskning som genomförts kring jästfraktionen som kycklingfoder är mycket begränsad. Det behövs ny kunskap kring hur foder med jästinblandning påverkar kycklingars hälsa och välfärd. Det nya projektet ska studera kycklingar i större golvgrupper med särskilt fokus på ströbäddskvalitet, fothälsa och benhälsa.
Projektet finansieras genom Stiftelsen Lantbruksforskning och är planerat att pågå under ett år.
Fakta
Projektets namn är ”Svenska proteinråvaror i foder till slaktkyckling, H1143030”
Stiftelsen Lantbruksforsknings program för slaktfjäderfä finansieras av privata medel som kommer från Stiftelsen Svenska Kycklinguppfödare, Svensk Fågel och återförda miljöskatter. Hösten 2011 beviljas två nya projekt finansiering inom slaktfjäderfäprogrammet med totalt 800 000 kronor. Dessutom har tre pågående projekt fått fortsatt finansiering med drygt 900 000 kronor. Resultaten av den nyttostyrda forskningen ska ge ny, värdefull kunskap till Sveriges lantbrukare och på sikt leda till ökad tillväxt och konkurrenskraft