ANNONS

JTI deltar i EU-projekt om framtidens mat

JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik är svensk partner i ett nytt och stort EU-projekt som i fyra år ska arbeta med framtidens produktion av baljväxter och foder. JTI får totalt 3,6 miljoner för att bland annat delta i utveckling av livsmedel från baljväxter.
– Projektet utgår från att vi bör äta mer baljväxter, som åkerbönor och ärter, för att må bättre. Då behöver vi utveckla bra livsmedel baserade på dessa grödor, säger Fredrik Fogelberg, forskare på JTI och ansvarig för den svenska delen av projektet.
I projektet ska man också se till hur framtidens odling och markanvändning bör ske för att vara uthållig och skonsam mot jordens resurser. Dessutom ska man utveckla nya varianter av foder.
– För att bidra till näringsrikare jordar, ska vi identifiera kraftfulla stammar av jordbakterier som kan fixera kväve tillsammans med baljväxter, säger Fredrik Fogelberg.
Han tror att resultaten från EU-projektet kommer att bli attraktivta för svenska aktörer inom lantbrukssektorn, som därigenom kan få en kortare startsträcka i sin egen produktutveckling eller forskning om foder.
– Vi hoppas kunna knyta till oss ytterligare aktörer utöver de partners som redan ingår i den internationella gruppen, säger Fredrik Fogelberg.
EU-projektet går under namnet Eurolegume och har en total budget på 6,5 miljoner euro, motsvarande cirka 55 miljoner kronor.
I projektet finns 19 deltagare – forskningsinstitutioner, organisationer och företag – från tio länder i Europa: Estland, Albanien, Norge, Sverige, Portugal, Lettland, Spanien, Österrike, Grekland och Tjeckien. Projektkoordinatören som håller ihop det hela finns i Portugal.

Relaterade artiklar