ANNONS

JTI ger råd om farlig axel

Kraftöverföringsaxeln är en viktig länk mellan traktor och redskap, men kan samtidigt orsaka allvarliga olyckor. Det kan sluta illa för den som fastnar i en roterande kraftöverföringsaxel. I en ny rapport ger forskare vid JTI råd om hur axlarna och deras skydd bör hanteras för att man ska undvika olyckor.

Det första råd som Niklas Adolfsson, senior projektledare vid JTI, ger är att man ska skriva ner och spara anteckningarna om vilken typ av kraftöverföringsaxlar och skydd man har på gården.

– Då går det snabbt att beställa rätt typ när man måste byta. Annars måste återförsäljarna leta efter rätt axel i flera hundra sidor tjocka kataloger, säger han.

Om det är svårt att veta vilken typ av kraftöverföringsaxel man ska beställa när den eller skyddet går sönder, finns risken att lantbrukaren drar sig för att beställa nya delar.

En kraftöverföringsaxel kan länka ihop en traktor med till exempel ett slåtteraggregat, en balinplastare eller en exakthack. Eftersom axeln kan snurra med en hastighet uppemot 1 000 varv i minuten, och ha ett mycket högt vridmoment, är det viktigt att skyddet är helt. Det tål inte att kliva på och kan till exempel inte användas som trappstege.

Niklas Adolfsson har på uppdrag av Kungliga Skogs- och Lantbruksakadmiens SLO-fond gjort en översyn av olika typer av kraftöverföringsaxlar och deras skydd, och han ger tips på hur axlar och deras skydd ska underhållas och hanteras, och på hur byte av ett skydd kan gå till.

– Enligt en av de återförsäljare jag talade med, bör man smörja det så kallade korset på axeln var 8:e timme, säger Niklas Adolfsson.

Till de allmänna råden kring användning av redskap med kraftöverföringsaxel hör att inte använda löst sittande kläder eller halsdukar.

Översyn och råd har publicerats i rapporten Kraftöverföringsaxeln – traktorredskapets farligaste del, som kan laddas ner från JTI:s webbplats

Relaterade artiklar