ANNONS

JTI inbjuder till gödselseminarium

Djurgårdarna blir allt större och ger allt större gödselmängder. Därmed ökar behovet av att utveckla hanteringsmetoder för gödseln. Forskare och företag delar med sig av sin kunskap kring detta vid ett seminarium 24 oktober på mässan Elmia Lantbruk i Jönköping. JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik bjuder intresserade att delta kostnadsfritt.
Utgångspunkten för JTI:s seminarium “Framtidens gödselhantering i Östersjöperspektiv” är ett treårigt EU-projekt, Baltic Manure, som avslutas vid årsskiftet. I projektet har man studerat exempelgårdar runt Östersjön för att få en överblick av hur stallgödsel hanteras.
– Stora gårdar har ofta ekonomisk kapacitet att investera i bra lösningar för gödselhanteringen. Men mer fokus behövs på hur och när man ska sprida gödsel för att ta vara på näringsinnehållet och minimera näringsläckage till luft och vatten, säger Lena Rodhe, forskare på JTI.
På seminariet ska Lena Rodhe tillsammans med kolleger berätta om slutsatser och lärdomar att dra från EU-projektet. Erik Sindhöj och Lena Rodhe har tillsammans med kolleger runt Östersjön tagit fram praktiska exempel från gårdarna där man använder ny teknik för att förädla stallgödsel och i vissa fall framställa växtnäringskoncentrat av gödseln.
– Vi vill sprida kunskaperna vidare till rådgivare och lantbrukare, säger Lena Rodhe.
Andra JTI-forskare deltar i seminariet utifrån sina respektive expertkunskaper. Mats Edström ska redogöra för den tekno-ekonomiska potentialen för att göra biogas av stallgödsel, medan Andras Baky belyser hanteringskedjorna för stallgödsel ur ett miljöperspektiv.
För att understryka hur viktigt det är att industri, forskning och praktik samverkar, deltar två av JTI:s intressentföretag i seminariet: DeLaval ska berätta om teknik och åtgärder i stallet som kan förbättra gödselhanteringen, medan Ranaverken AB informerar om spridningsteknik. Även Hushållningssällskapet Sjuhärad deltar genom att dela med sig av erfarenheter från biogasanläggningar på svenska lantbruk.
Anmälan till seminariet på mässan Elmia Lantbruk Djur & Inomgård är obligatorisk, och ska göras senast 20 oktober till hamid.karimi@swerea.se

Relaterade artiklar