JTI leder 50-miljonerprojekt om surgörning av gödsel
Institutet för jordbruks- och miljöteknik, JTI, har beviljats ett EU-projekt med en total budget på 50-miljoner kronor. Projektet Baltic Slurry Acidification handlar om surgörning av stallgödsel för att minska kväveförluster vid gödsling. Med en budget på 10 miljoner kronor ska JTI leda projektet med 16 andra aktörer i länder runt Östersjön.
JTI har tidigare visat att användning av svavelsyra i gödseltanken kan minska kväveförluster och därmed spara växtnäring. I det nya treåriga projektet som startar i mars ska man demonstrera olika tekniska lösningar för att genom surgörning minska förluster av ammoniakkväve i gödsel.
Huvudsyftet med projektet är att minska luftburen övergödning av Östersjön, som orsakas av emissioner av ammoniakkväve från stallgödsel. Gaserna hamnar så småningom genom regn och avrinning i havet och bidrar kraftigt till övergödningen, säger JTI-forskaren Erik Sindhöj som leder projektet.
Ammoniakkväve bildar också partiklar som har negativ inverkan på människors hälsa.
De tre olika surgörningstekniker som ska testas i Östersjöområdet har prövats och tillämpats i Danmark sedan flera år. Man ska surgöra gödsel i stall, vid lagring och under spridning i fält.
Vi hoppas dessa tekniker ska bidra till en mer konkurrenskraftig och uthållig jordbruksnäring runt Östersjön. Kunskaper från de praktiska försöken kommer att spridas till rådgivare och intresserade genom fältvandringar och demonstrationer, säger Erik Sindhöj.
I projektet ska man också undersöka tekniska aspekter av surgörning, analysera vilka ekonomiska och miljömässiga resultat surgörningen får, utföra marknadsanalyser och föreslå rekommendationer som kan hjälpa till att sprida surgörningstekniken i Östersjöområdet.
De 17 deltagande parterna i projektet kommer från Danmark, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland och Sverige.
Projektet finansieras genom den regionala EU-fonden Interreg Baltic Sea Region.