JTI gör nytta för jordbruket
Odling av baljväxter, halmhackning, biogas och växtskydd med rovkvalster – det är några av de saker JTI:s forskare gärna pratar om med besökarna på lantbruksmässan Borgeby Fältdagar i Skåne i slutet av juni.
Mycket av det som sysselsätter forskarna på JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik kan direkt bli till nytta för jordbruket. Det gäller till exempel Gunnar Lundins avslutade projekt om effektbehov i skördetröskor vid halmhackning.
– En modern halmhack kan dra upp till en tredjedel av tröskans motoreffekt. Men genom att öka den hackade halmens längd från 2-3 till cirka 5 centimeter, kan man minska hackens effektbehov med i genomsnitt 36 procent och bränsleförbrukningen med 6 procent, säger Gunnar Lundin.
När han berättar om sina halmhacksförsök i montern på Borgeby, har han med sig en hackrotor med olika typer av knivar, som Rekordverken har tillverkat särskilt till mässan.
I anslutning till montern på Borgeby har JTI en demonstrationsodling av sojabönor, åkerbönor och ärter. Baljväxter har börjat diskuteras allt flitigare, både som livsmedel och foder. JTI har under de senaste 10 åren drivit försök med provodling av sojabönor och tagit fram sorter som fungerar ända upp i Mälardalen.
I JTI-montern finns det möjlighet att få råd om småskalig biogasproduktion av Henrik Olsson, som till mässan tar med sig en liten variant av det askfilter för småskalig uppgradering som har utvecklats av JTI och SLU.
Besökare i JTI:s monter kommer också att kunna bekanta sig med en maskin för spridning av rovkvalster som fungerar som biologiskt växtskydd, och prata med JTI:s Klara Löfkvist om framtidens växtskydd.
JTI finns i monter H 26 och i Hortotältet på Borgeby Fältdagar 24-25 juni