Klimatmål kan överträffas i svenska grisproduktionen enligt ny rapport
I en ny rapport, den tredje i Lantmännens kunskapsserie “Framtidens jordbruk”, beskrivs vägen till en klimatneutral och samtidigt lönsam grisproduktion år 2050. Baserat på möjligheter som studien identifierat kan klimatavtrycket från grisproduktion minska med 43 procent mellan åren 2020 och 2030.
Det är betydligt bättre än klimatmålsättningen inom Science Based Target initiative. Till år 2050 visar scenariot en möjlig minskning av klimatavtrycket med 56 procent och ökad potential för kolinlagring i växtodlingen. Dessutom finns en potential att producera biogas från rötning av stallgödsel som bidrar med fossilfri energi. Sammantaget finns potentialen för grisproduktionen att vara en viktig del av ett samhälle med nettonoll-påverkan på klimatet fram till år 2050. Detta kan uppnås genom branschsamarbete, forskning och utveckling, ökade investeringar och politiskt stöd för utvecklingen.
Klimatavtrycket från svensk gris är redan relativt litet ur ett internationellt perspektiv och kan bli ännu mindre, i linje med Science Based Targets målsättningar. Områden att fokusera på är att förbättra foder genom bland annat växtförädling av fodergrödor och nyttjande av biprodukter och aminosyror. Grisar som mår bra är klimateffektiva och att fortsätta stärka arbetet med hälsa och djurvälfärd är av stor vikt.
Fossilfritt
Fossilfria insatsvaror och investeringar i stallgödselhantering och biogas är andra viktiga delar för att minska klimat- och miljöavtrycket. Rapporten har tagits fram genom ett samarbete mellan Lantmännen, Scan Sverige, Sveriges Grisföretagare, LRF, Svenskt Kött, Kött & Charkuteriföretagen, Tillväxtbolaget och Agronod.
– Rapporten beskriver hur grisproduktion kan integreras med växtodling där sidoströmmar och restprodukter nyttjas för cirkulering och energiproduktion och att en integrerad produktion leder till minskad klimat- och miljöpåverkan och hänsyn till biologisk mångfald. God lönsamhet på gård samt ökad självförsörjning är viktiga mål i arbetet, säger Claes Johansson, hållbarhetschef på Lantmännen.
Lantmännen, som under år 2024 förvärvat Scan Sverige, har en viktig roll i värdekedjan för gris genom foderproduktion.
– Ska vi ha möjlighet att utveckla svensk animalieproduktion, då måste vi också göra det med lägre klimatutsläpp. Rapporten beskriver vår färdplan och väg framåt för grisproduktionen. Redan idag kan vi vara stolta över den svenska grisproduktionen, djuromsorgen och våra tidigare hållbarhetsinitiativ. Men vi kan, och behöver, göra mer. Rapporten visar hur, säger Elina Matsdotter, hållbarhetchef på Scan Sverige.
Ledande roll
Svensk grisnäring har alltid haft en ledande roll inom djuromsorg, ett viktigt område att fortsätta driva och utveckla. I rapportens framtidsscenario har grisarnas hälsa och välfärd förbättrats ytterligare, vilket ger mer välmående grisar.
– Vi är stolta över att ha medverkat i framtagandet av rapporten och medverkar gärna med fler aktörer i liknande sammanhang. Nu har vi en branschgemensam vision av hur framtidens grisproduktion i ett hållbart livsmedelssystem kan se ut. Det finns en stark drivkraft för fortsatt utveckling hos Sveriges grisbönder och det är viktigt att belysa behovet av investeringsstöd, rådgivning och betalningsvilja för kött som är producerat på ett bra sätt, säger Johan Eriksson, ordförande Sveriges Grisföretagare.
Rapporten Framtidens Jordbruk – Grisproduktion presenterades under ett webbsänt seminarium den 5 december och finns att ta del av i efterhand.
Mer information
Rapporten Framtidens Jordbruk – Gris är resultatet av ett samarbete mellan Lantmännen, Scan Sverige, Sveriges Grisföretagare, LRF, Svenskt Kött, Kött & Charkföretagen, Tillväxtbolaget och Agronod.
Syftet är att skapa en branschgemensam vision av framtidens grisproduktion i ett hållbart livsmedelssystem. I rapporten visar vi hur grisproduktion i Sverige kan minska klimatpåverkan i linje med Science Based Targets initiatives mål för grisproduktion inom Forest Land and Agriculture (FLAG). En simuleringsmodell för beräkningen av klimatpåverkan och produktivitet 2020-2030-2050 har tagits fram.
Modellen bygger bland annat på en modell för klimatberäkning för grisproduktion från verktyget Agrosfär. Rapporten beskriver hur grisproduktion kan integreras med växtodling där sidoströmmar och restprodukter nyttjas för cirkulering och energiproduktion och att en integrerad produktion leder till minskad klimat- och miljöpåverkan och hänsyn till biologisk mångfald. Såväl god lönsamhet på gård som ökad självförsörjningsgrad är viktiga parametrar i arbetet.