KLS Gårdsdata sammanställer klimatavtrycket på alla levererande gårdar
KLS Ugglarps jobbar aktivt för att minska klimatavtrycket i hela värdekedjan. Genom undersökningen KLS Gårdsdata pågår just nu en unik sammanställning för att klarlägga hur klimatpåverkan ser ut. Som matföretag vill KLS bidra till att satsa på förbättringar som gör skillnad och på sikt även ta resultatet vidare till produkterna för att ge kunder och slutkonsumenter möjlighet att göra aktiva val och fortsätta välja svenskt kött av hög kvalitet.
– Vi ser fram emot att göra denna sammanställning tillsammans med våra leverantörer och vi vet att det redan pågår många bra initiativ ute på gårdarna, hållbarhet är ett signum för svenskt lantbruk generellt. För våra leverantörer blir det på detta sättet även tydligt var de själva kan göra en insats och de får en samlad bild att utgå från när man fattar beslut som minskar miljöpåverkan. Vi jobbar transparent och tätt med våra leverantörer för att vi tillsammans ska kunna redovisa det arbete som görs och tanken är att både följa upp och bidra till gårdarnas utveckling över tid, säger Paul Robertsson, chef för Tillförsel på KLS Ugglarps.
Som leverantör får man nu besvara frågor där fokus ligger på foder, stallsystem, gödselhantering och effektivitet – alla avgörande områden där varje förbättring gör skillnad. Först ut är KLS Ugglarps grisleverantörer, därefter följer nöt och lamm. Samarbete kommer även att ske med mejerier för att få in data på mjölkbesättningar. Den insamlade gårdsdatan kommer att uppdateras årligen för att följa utvecklingen och förbättringar som görs.