Kol styr kvävepriset
Det vanliga är att producera urea av naturgas, men i Kina anvädner man kol för att producera kvävegödselmedel.
Europas import av urea har till stor del kommit från Nordafrika och området kring Svarta Havet. Utbudet från dessa regioner har under det senaste året minskat. I Egypten, som är världens 8:e största exportör av urea, har produktionen minskat på grund av brist på gas.
Kina producerade cirka 70 miljoner ton urea under 2014. Det motsvarar 40 procent av den totala produktionen i världen på cirka 170 miljoner ton.
Kina har genom sin ökade export tagit hand om den marknad som bland annat Egypten och Ukraina lämnat ifrån sig. Kina exporterade under 2014 hela 13,6 miljoner ton urea. En ökning med 64 procent jämfört med föregående års 8,3 miljoner ton.
Idag står Kina för en så stor del av världshandeln att deras produktionskostnad har en stark inverkan på världsmarknadspriset på urea. Det är troligen Kina som sätter golvpriset på urea baserat på deras produktionskostnad. Därmed kommer sannolikt priset på kvävegödselmedel att styras allt mer av priset på kol framöver, i stället för priset på naturgas.