ANNONS

Konsumtionen styr spannmålspriset

Att spannmålspriset är på väg neråt den senaste tiden råder det inget tvivel om, frågan nu är hur det blir på sikt.
Att båtfrakter kom igång via Svartahavet från Ukraina i månadsskiftet juli/augusti i kombination med den naturliga skördepressen, när skörden sker på norra halvklotet fick spannmålspriserna att vända neråt. De går inte rakt ner utan rör sig upp varannan vecka och ner varannan vecka, men den långsiktiga trenden är ändå totalt neråt.
Analysen då var att priserna vänder uppåt när skörden på norra halvklotet är avklarad och än i dag är det en del som tror på det.
Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen sa i en intervju i Lantbruksnytt i veckan att han tycker det är märkligt att spannmålspriserna har fallit så pass mycket som de gjort och han tror fortfarande på en uppgång i höst. En av anledningarna till det är att gödselpriset fortsätter att stiga och vid den prisnivån gödseln ligger på i dag kommer odlingen i världen sannolikt att minska om spannmålspriserna inte stiger.
Tar man hänsyn till ingående lager, årets skörd, kommande tolv månaders konsumtion och med dessa uppgifter beräknar utgående lager så är dessa minskande jämfört med tidigare år. Även det talar för att priset på spannmål borde gå upp i stället för ner.
Men det finns en joker i leken och det är konsumtionen, som är mycket svårbedömd. Till följd av ökade kostnader är det analytiker som inte tror att konsumtionen blir så stor som angavs i den senaste USDA-rapporten. Det är inte bara fodertillverkningen som minskar, många konsumenter minskar på pasta och bröd och äter mer ris, då ris inte stigit alls så mycket i pris som spannmål i år.
Analytiker på danska Agromarkets är av uppfattningen att konsumtionen minskar och därmed fortsätter spannmålspriset neråt.

Relaterade artiklar