ANNONS

Kör upp trädan och så höstspannmål

Till nästa år försvinner kravet på 4 procent träda inom EU. En del trädor är marker som är olönsamma att odla, men inte alla. För dem som tänker odla sina trädor igen till nästa år kan det vara en god idé att spruta roundup nu, köra upp dem och så en höstgröda.

Från och med år 2025 finns det inte längre något krav på att lantbrukare som omfattas av kravet på miljöytor måste ha miljöytor på minst 4 procent av sin åkermark.

Förslag på att krav på marktäckning ska minska
Grundvillkoret om marktäckning innebär att en viss andel av åkermarken ska vara bevuxen under hösten eller lämnas obearbetad efter att du har skördat. Vi föreslår att sänka kravet på marktäckning i sydligaste Sverige, och att ekologiska lantbrukare i Mellansverige ska bli helt undantagna. EU-kommissionen har inte godkänt förslaget än.

Förslag på ändring i krav på växtföljd
Grundvillkoret om växtföljd innebär att det finns begränsningar när det gäller hur många år i rad du får odla samma gröda på marken. Till 2025 föreslår vi en mindre ändring som innebär att vallinsådd i majs och efterföljande gröda i färskpotatis ska ses som byte av gröda. EU-kommissionen har inte godkänt förslaget än.

Ny miljöersättning
Eftersom grundvillkoret om krav på miljöytor tas bort, har vi tagit fram ett förslag på en ny ettårig miljöersättning för blommande åker och fältkant. Den ska kunna sökas av lantbrukare i hela landet. EU-kommissionen beslutar om den nya ersättningen i slutet av året, och då kan vi berätta mer om den.
Den nya ettåriga ersättningen för blommande åker och fältkant enbart kommer kunna sökas på ägoslag åkermark. Har man sin åkermark klassad som ägoslag permanent gräsmark i SAM så är det ingen idé att jordbearbeta den i höst, man kommer ändå inte kunna söka ersättningen på detta ägoslag.

Ersättning för precisions­jordbruk i hela landet
Den ettåriga ersättningen för precisionsjordbruk, planering kommer att vara möjlig att söka i hela landet. Från och med 2025 behöver du som söker ersättningen alltså inte ha din mark i nitratkänsligt område.

Klicka här för att se inslag där representant från Jordbruksverket förklarar de nya reglera i EU-stöden.

Relaterade artiklar