Kvinnor i lantbruket skadas oftare
Risken att drabbas av en allvarlig olycka i lantbruket är större för kvinnor än för män. JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik ska undersöka orsakerna till detta.
Lantbruket är en av Sveriges mest olycksdrabbade branscher. Det sker dock en långsiktig minskning av de mest allvarliga arbetsolyckorna och dödsolyckorna – även om antalet olyckor varierar något år från år – vilket bland annat kan vara ett resultat av projektet Säkert Bondförnuft och Arbetsmiljöverkets kampanjer.
– Men det verkar inte gälla kvinnor inom lantbruket, enligt statistik från AFA Försäkring, säger Qiuqing Geng, forskare vid JTI.
Enligt AFA Försäkrings statistik från 2013 är risken att drabbas av ett allvarligt arbetsolycksfall med mer än 30 dagars sjukskrivning generellt högre för kvinnor som arbetar i jordbruket. Enligt statistik från Arbetsmiljöverket är kvinnor utsatta för fler olyckor än män i relation till hur många som är sysselsatta inom jordbruket.
– Dessutom har kvinnornas relativa skadefrekvens legat på en konstant nivå från 2009 till 2013, medan männens successivt har sjunkit, säger Qiuqing Geng.
I studien ska JTI-forskarna gå igenom arbetsskadeanmälningar hos AFA Försäkring och Arbetsmiljöverket där kvinnor har skadats i jordbruket de senaste fem åren. Det rör sig uppskattningsvis om sammanlagt cirka 1 000 skadeanmälningar. Man kommer att analysera hur olycksförloppen i anmälningarna beskrivs för att få en djupare förståelse för bakomliggande orsaker och omständigheter. I samverkan med en referensgrupp ska man sedan ta fram ett förslag till en åtgärdsplan.
– Eftersom trenden går åt en ökande andel kvinnor sysselsatta i lantbrukssektorn är det en aktuell fråga. Vi hoppas att den här inledande studien ska ge kunskap om var riskerna finns för att underlätta framtida arbete med att förebygga olyckor för kvinnor i lantbruket, säger Cecilia Lindahl, forskare vid JTI.
Andelen kvinnor sysselsatta inom lantbruket har under senare år ökat, och uppgick år 2010 till över 40 %.
Studien ska pågå till slutet av mars nästa år och finansieras av SLO-fonden som förvaltas av Kungl. Skogs.- och Lantbruksakademien (KSLA).