Kylan driver upp spannmålspriset
Normalt väder, det vill säga i detta sammanhang, väder som ger normala skördar existerar nästan aldrig. Enligt bedömare är det endast normalt väder ett av tio år. Ändå sätter marknadskrafterna alltid aktuellt spannmålspris mot bakgrund att vädret ska vara normalt och därmed normala skördar runt om i världen. Så fort det blir en indikation på väderförändring som i sin tur medför en mindre eller större skörd justeras priset upp eller ner.
På senare tid har torkan i Sydamerika drivit upp priset och denna veckan har kylan i Europa satt fart på samma sätt.
Priset för vete har gått upp med 4 procent på Paris och 2 procent på Chicago. Priset för majs har gått upp 2 procent på Paris och är oförändrat på Chicago. På Paris har oljeväxterna gått upp 1 procent och på Chicago har sojan gått upp lika mycket.
Intressant i sammanhanget är att nuvarande kyla kanske inte påverkar skörden alls. En annan fördel för lantbruket är att fraktkostnaden med båt minskat kraftigt och nu är noterat till 25-årslägsta. Det är således små kostnader för frakten, både för Amerika och Europa, som just nu säljer mycket spannmål till Afrika och Arabländerna.
Ryktet om att Ryssland skulle återinföra exportavgift verkar inte stämme längre. Tanken var att om exporten gick upp till 22–23 miljoner ton skulle en exportavgift införas, något som är prisdrivande för spannmålen. Nu är gränsen enligt rykte 27–28 miljoner ton.
I Sverige stiger spannmålspriset lite måttligare eftersom kronan förstärks. Just nu är noteringen för vete cirka 1:75 kronor per kg.
Priset på kvarnvete och fodervete är ganska liten just nu och för maltkorn med bra kvalitet betalas cirka 2:50 svenska kronor per kg.