ANNONS

Lantbruksmaskinbransch i förändring

När CNH Industrial sade upp avtalet om New Holland och Case IH med Söderberg & Haak i april i år berättade en företrädare för lantbruksmaskinbranschen att detta visserligen var en stor händelse, men bara början på något ännu större.
Om man ska tro de spekulationer som just nu pågår på vår chatt är det på gång att hända ännu mer nu, läs det här:https://lantbruksnytt.se/lantbrukschatten/
Men värdera och sålla, det är bara en chatt där vem som kan skriva vad som hämtat ur luften!!

Men klart är nog att det kommer att ändra sig.
Lantbruksmaskintillverkarna minskar sin omsättning och vinst nu, och det med besked. Man vill ta positioner och komma närmre slutkunden, lantbrukaren, och ser över sina försäljningskanaler i alla länder.
Samtidigt är lönsamheten i återförsäljarledet mycket pressad just nu.
Företagen i branschen, tillverkare, generalagenter och återförsäljare ser över sina möjligheter och vissa försöker ändra upplägg, byta agenteruer, öka sina geografiska områden, mm.

Jag började jobba inom lantbruksmaskinbranschen år 1989 och har sedan 1999 följt den noga som lantbruksteknikreporter. Jag kan ett och annat om lantbruksmaskinbranschen nu och så här ser jag på det hela:

Förändringen kommer att kosta pengar, pengar som måste tas ut av lantbrukarna när de köper maskiner, servar eller köper reservdelar.
Men samtidigt är förändringar viktigt. Allt ändrar sig och alla berörda måste hänga med.
Det vi får hoppas är att det blir en struktur där det är en sund konkurrens och för att det ska bli det krävs att alla inblandade är räknekunniga, det vill säga alla måste räkna rätt och gå med vinst. Detta gäller både föreningsrörelsen som privathandeln. Inga övervinster, men plus.
Då kan lantbrukarna vara säkra på att det finns en fungerande maskinhandel, en sund konkurens och därmed rätt prisbild på såväl masknier som på reservdelar och service.

Mångfald är ofta det bästa och därför är det bra om det även i fortsättningen finns några aktörer som går direkt från fabrik till återfärsäljare, som John Deere, en del som har privatägd generalagent emellan, som Söderberg & Haak, samt en fungerande maskinverksamhet inom föreningsröreslen, som Lantmännen, dock kan det räcka att Lantmännen agerar generalagent och i stället säljer ut alla anläggningar. Då hade Lantmännens maskinverksamhet inom lantbruk gått med vinst, man hade haft ett tillräckligt instrument för att se till så att privathandeln håller sig i skinnet och man hade fått lönsamma anläggningar med mer personligt engagemang om dessa blir pivatägda.
Om Lantmännen även lånar ut pengar till dem som köper Lantmännens anläggningar har man full koll på att de fortsätter att sälja Lantmännens produkter.

Anders Niléhn
chefredaktör
NilehnTeknik

Relaterade artiklar