Lantmännen och Arla försöker konkurrera ut alla andra
Anmälan om företagskoncentration som rör Agronod har återkallats av ägarna. Då ägarbolagen har återkallat sin anmälan har Konkurrensverket inte förutsättningar att fortsätta pröva den anmälda koncentrationen i sak och avslutar därför ärendet.
Informationen kom på Konkurrensverkets hemsida i dag.
Agronod är i grunden en bra idé. All lantbruksdata från gårdsnivå och uppåt i förädlingskedjan dokumenteras på ett ställe. Data som behövs för att visa hur produktionen går till genom alla led fram till konsument, fakta som marknaden efterfrågar allt mer.
Men det finns några bekymmer Agronod ägs av Arla, Hushållningssällskapet, LRF, Lantmännen, Scan och Växa och de släpper inte in några nya ägare.
Så om en mjölkproducent köper sitt foder av Lantmännen och levererar sina slaktdjur till Scan är allt frid och fröjd och alla data samlas hos Agronod, men om denne mjölkproducent levererar mjölken till Skånemejerier tvingas lantbrukaren göra dubbelarbete om datan även ska till ett eget liknande system hos det mejeriet, alternativt hamnar även fakta som rör mjölken hos Agronod. Något som antagligen mjölkproducenten väljer då det är enklare.
Problemet för Skånemejerier är då att Arla genom sitt ägande i Agronod får tillgång till fakta som egentligen tillhör Skånemejerier och den aktuella mjölkproducenten. Listan med liknande exempel kan göras lång och då omfatta andra i branschen viktiga företag utanför Agronod som Svenska Foder, Lagerhusföreningar, KLS och andra mejerier.
Detta är bakgrunden till att Konkurrensverket fick till uppgift att pröva upplägget.
Den 20 augusti i år fattade Konkurrensverket beslut om att genomföra en särskild undersökning av koncentrationen eftersom det inte kunde uteslutas att koncentrationen var ägnad att påtagligt hämma förekomsten eller utvecklingen av en effektiv konkurrens och många företag som hamnat i kläm lämnade in synpunkter till Konkurrensverket.
Den 14 november meddelade ägarbolagen att de hade fattat beslut om att inte komma in med något åtagande för att lösa de konkurrensproblem som Konkurrensverket hade identifierat under sin utredning. Därmed avslutades de påbörjade diskussionerna om åtagande.
Tvärvändning av de sex ägarna
Två veckor senare, den 28 november, fick ägarbolagen ta del av Konkurrensverkets utkast till beslut om ingripande mot den anmälda koncentrationen. Den 9 december återkallade ägarbolagen sin anmälan om koncentration. Det skedde efter att bolagen hade ingått ett tilläggsavtal där vetorättigheter som enligt anmälan gett ägarbolagen gemensam kontroll över Agronod utgick. Enligt ägarbolagen innebär det att samarbetet kring Agronod inte längre utgör en företagskoncentration.
Problemet kvarstår dock i sak för de företag i branschen som står utanför.
Skattepengar i snedvriden konkurrens
Agronod startade även projektet Agrosfär, en tjänst som ska samla in data på gårdsnivå så att lantbrukaren kan mäta och rapportera sitt klimatavtryck. Till detta projekt fick Agronod 140 miljoner kronor från Jordbruksverket, skattepengar.
Lantbruksnytt har sökt företrädare för bolag som inte ingår i de sex företag som startat och äger Agronod men ingen vill ställa upp i en intervju.
En anonym källa säger till Lantbruksnytt att det är mycket infekterat, drivs stenhårt av Lantmännen och man riskerar hela sin karriär om man uttalar sig i frågan.
Att vända sig till LRF är ingen idé då den organisationen har att sig i baksätet med Arla och Lantmännen där fram i frågan Agronod.
Nytt fenomen där alla inte hänger med
Att samla in data från ett lantbruk är ganska nytt och alla förstår ännu inte vikten och vidden av det. Men om ett fåtal aktörer i Sverige har tillgång till all data ute på gårdsnivå, allt som händer och sker på alla svenska gårdar. Hur foder blandas, vilken tillväxt det blir på grisarna av det fodret och hur mycket korna mjölkar på den ena foderstaten jämfört med den andra samt hur avkastningen blir i en viss växtföljd och med vilka insatser, ja då har ju dessa sex företag en otrolig konkurrensfördel jämfört med de som låsts utanför.
Det är inte konkurrens på lika villkor och inte till fördel för svenskt lantbruk.
Om alla är tysta och Konkurrensverket inte tar upp frågan igen så kan framtiden bli ett slakteri, ett mejeri, ett rådgivningsföretag, en växtodlingssäljare och en foderfabrik. Det kommer gå något saktare inom lantbruksmaskinbranschen, men på sikt kanske bara en färg på traktorerna med.
Det luktar surt och i väntan på vad som sker kanske man ska överväga att bojkotta Agronod. I varje fall ska de lantbrukare som vill ha några alternativ att välja mellan framöver göra det.