Lantmännen säkerställer svensk maskinhandel
I dag kallade Lantmännen Maskin till presskonferens för att presentera, inte bara sitt nya upplägg vad gäller agenturer och strategi, utan även de grundförutsättningar som finns i Sverige, Europa och världen när det gäller lantbruksmaskinbranschen.
Jonas Arvidsson har varit vd på Lantmännen Maskin i cirka tre år och hans uppdrag skiljer sig mycket mot andra företagsledares. Lantmännen Maskin ska både vara lönsamt samt till nytta för alla Lantmännens medlemmar, i hela landet, två uppdrag som inte sällan kan bli en konflikt.
Att bedriva maskinförsäljningsverksamhet på vissa utvalda, mer gynnsamma platser, i landet är relativt enkelt, men ska man ge hundraprocentig service i hela Sverige blir det betydligt svårare att nå lönsamhet.
Tittar man på alla länder söder om Sverige i Europa är ett varumärke per återförsäljare en fungerande verksamhet. Antalet sålda traktorer av varje större fabrikat är tillräckligt många för att nå lönsamhet i det geografiska område en anläggning i praktiken kan täcka.
– Då säljer man 15-20 traktorer per år och återförsäljare vilket blir lönsamt, men i Sverige blir det inte så. Vi har en stor landyta och slår vi ut vår traktorförsäljning per varumärke och återförsäljare blir det bara 1,5 till 2,0 traktorer och det fungerar ju inte, konstaterar Jonas Arvidsson.
Därför måste man ha flera fabrikat för att det ska fungera.
Jonas Arvidsson har satt upp fyra viktiga punkter som är helt avgörande för att någon aktör ska klara att täcka upp med en komplett återförsäljarorganisation över hela Sverige, en organisation som ger bra service och kan vara lönsam.
1. Centralt reservdelslager i Sverige.
2. Representera flera varumärken av traktorer.
3. Tillåtas sälja vilka fabrikat av redskap man önskar, inte bara från dem traktorleverantören har.
4. Tillåtas sälja icke original reservdelar till både egna varumärken och till andra.
Under en lång tid har Lantmännen Maskin med Jonas Arvidsson i spetsen försökt att förklara denna skillnad mellan Sverige och resten av Europa och till slut har man fått Agco att nappa på idén.
– Agco sa, ni har rätt, vi kör på ert upplägg i Sverige och backade helt på den inslagna vägen med exklusivitet. Men Claas sa nej och därför har vi beslutat att inte förlänga avtalet med Claas.
Eftersom strategin inom företaget är att serva och underhålla alla fabrikat kommer man även i framtiden att ge support åt kunder som har Claas.
När det gäller agenturerna från Agco fortsätter man med Valtra som vanligt medan Fendt utökas från enbart traktorer till att även omfatta tröskor, vallmaskiner, hackar och pressar och på så sätt täcker man upp vad man tappar från Claas.
Agcos volymmässigt största fabrikat, Massey Ferguson, hamnar även det inom Lantmännen Maskin, men för detta varumärke blir man bara generalagent och Massey Ferguson fortsätter att säljas via nuvarande organisation av privata återförsäljare.
Det innebär i sin tur att dessa återförsäljare även i framtiden säkerställs att själva kunna välja vilka redskap man vill sälja parallellt med traktorn och tröskan från Massey Ferguson, allt enligt Lantmännen Maskins filosofi.
Massey Ferguson kommer även att omfattas av Lantmännen Maskins centrallager i Sverige vilket innebär ökad närhet till reservdelarna för både MF-handlare och kunder.
– Vi får med detta ett mycket starkt och komplett nät av återförsäljare i hela landet, säger Jonas Arvidsson.
– En tät anläggningsstruktur, ett brett produktsortiment och ett nära samarbete med leverantörer är hörnstenar i en effektiv maskinverksamhet som bidrar till att göra medlemmarnas gårdar lönsamma, säger Håkan Pettersson, chef division Maskin inom Lantmännen.
Jonas Arvidsson menar att det Lantmännen Maskin just nu lyckats åstadkomma är mycket viktigt för svenskt lantbruk.
– Fokus i debatten hamnar ofta på olika fabrikat och vem som säljer vad och varför, men detta som vi gör nu är mycket större än så. Hade vi inte lyckats med detta avtal med Agco hade det varit synnerligen allvarligt för svenska lantbrukare på sikt. Vi hade fått maskinhandel i vissa bättre spannmålsdistrikt men inget alls i mindre gynnade områden.
Stämmer Jonas Arvidssons resonemang står svensk maskinbransch i ett verkligt krisläge vad gäller att ge bra service åt lantbrukarna över hela landet.
CNHs uppsägning av Söderberg & Haak kan tas som ett exempel.
Söderberg & Haak är generalagent med stort reservdelslager i Sverige. Man ger support så att även små återförsäljare i mindre gynnade områden kan existera, nu försvinner den möjligheten för Case IH och New Holland.
I och med denna förändring som Lantmännen Maskin genomför fokuserar man på Sverige och upphör man med sin verksamhet i Norge och Danmark där man tidigare varit generalagent för Valtra och Claas.
I Norge kommer Eik Maskin, helägt dotterbolag till Agco att ansvara för hela Agcos sortiment och i Danmark blir det samma lösning för Agco A/S.
Lantmännen har haft Claas- och Valtraagenturen i ett dotterbolag i Norge och detta drivs vidare med Claas i Lantmännen Maskins ägo till avtalet med Claas löper ut sommaren 2016.
I Danmark har Lantmännen Maskin haft Valtra och Claas i olika bolag och där kör Lantmnnen Maskin vidare med Claas till avtalet löper ut i september 2018.
Vad Claas ska göra efter det i Danmark och Norge och hur man avser göra med import, reservdelar, service och återförsäljarnätverk i Sverige är ännu oklart. Vi har sökt representanter för Claas för en kommentar. Avtalet för Sverige mellan Lantmännen Maskin och Claas löper till september 2018.
Lantmännen Maskin meddelade Claas i fredags, att man inte avser förlänga avtalet, så det kan kanske behövas en liten stund för den tyska maskintillverkaren att fundera över sin situation.
Jonas Arvidsson, vd Lantmännen Maskin Fendt tröskor, hackar, pressar och vallmaskiner börjar säljas i Sverige av Lantmännen Maskin. I fredags sade Lantmannen Maskin upp avtalet med Claas och ännu finns det inget prtesenterat hur Claas ska representeras i Sverige framöver. Dock kommer Lantmännen Maskin att fortsätta ge service åt Claasmaskiner även i framtiden, då Lantmännen Maskin har ett upplägg med ickeoriginal när det gäller reservdelar till maskiner de inte har agenturen för. Lantmännen Maskin blir även generalagent för Massey Ferguson men det fabrikatet ska fortsätta att säljas via privata MF-åf.