Listig Magnum
Trådlös anslutningsbarhet medger direkt kommunikation och 2-vägs dataöverföring mellan maskin och arbetsledare. Ny dörr i full längd, hyttinteriör, instrumentering, Multicontroller-armstöd för enklare arbete. Ny bromsassisterad styrning. Teknik från Autonomous Concept Vehicle inkluderar avancerad belysning och kameror för optimal säkerhet. Serien utökad med nya Magnum 400 som ökar maxeffekten till 435 hk
För drygt 30 år sedan presenterade Case IH sin främsta konventionella traktor, nu presenterar man den sjunde generationen av flaggskeppet – Magnum AFS Connect – för världens jordbrukare. Sedan dess har över 150 000 enheter tagits i bruk runt om i världen. De uppenbara utvändiga förändringarna inkluderar en dörr i full längd samt ny formgivning och belysning, men de mest signifikanta uppgraderingarna har ägt rum inne i hytten och i själva traktorn, och som resulterat i den nya Magnum AFS Connect, och en maskin som hjälper föraren och ägaren att hantera fältarbetet med nya precisionsnivåer.
Serien för den europeiska marknaden omfattar fem modeller – Magnum 280, Magnum 310, Magnum 340, Magnum 380 och Magnum 400 – med maximala uteffekter på 351, 382, 409 respektive 435 hk. Magnum 400 finns endast tillgänglig med 21/5 PowerDrive transmission, med 40 och 50 km/h vid reducerat motorvarv. Alla har 8,7 liters FPT Industrial Cursor 9 sexcylindriga motorer med turbo och laddluftkylare som använder den senaste FPT Hi-eSCR2-tekniken för att följa EU:s emissionsbestämmelser enligt Steg V. Totalt 13 patenterade utvecklingsnyheter, däribland en ny katalysator, resulterar i renare förbränning och ett serviceintervall på 600 timmar för byte av olja. Medan Magnum 380 har CVXDrive steglös transmission kan alla övriga modeller ges denna specifikation som tillval, men de är som standard utrustade med PowerDrive 18 eller 19F/4R full powershift, en transmission som är det föredragna alternativet på 70 % av de Magnum-traktorer som säljs i Europa. Modellerna 340, 380 och 400 i serien kan även utrustas med bakre band, i Rowtrac-konfiguration. Som tidigare har traktorerna en lyftkapacitet på upp till 11 700 kg på trepunktslyften medan lyftkapaciteten på frontlyften, där sådan är monterad, är 4 090 kg. Sex hydraulventiler är tillgängliga baktill och tre framtill. Tillval av frontlyft begränsar inte antalet bakre hydraulventiler. Alternativen för hydraulpumpkapacitet är 160, 221 eller 282 liter/minut. Serien har utökats i och med introduktionen av Magnum 400 för ännu tyngre och mer krävande arbetsuppgifter.
Utformad som svar på feedback från kunder
“Utvecklingen av nya Magnum började när vi bestämde oss för att utforska och förstå vad dagens användare söker i denna klass, inklusive traktorstorlek. Vi tillbringade tid med jordbrukare över hela världen för att maximera vår förståelse av deras behov och krav”, säger Brad Lukac, global produktchef för Magnum hos Case IH.
“Det var en operation som involverade personal från tillverkning, marknadsföring och kvalitet, inte bara från Magnum-anläggningen i Racine, USA, utan också från Case IH runt om i världen. Det gav dem tillfälle att utbyta och jämföra idéer om vad som var viktigt i olika länder och globala regioner, från Nordamerika till Europa, Australien och vidare. Baserat på detta testade vi koncept både i 3D-designanläggningen vid vår F&U-avdelning vid Burr Ridge i Illinois, USA, och ute på fältet. Resultatet är en ny serie som tar hänsyn till behoven hos jordbrukare i dessa regioner. Och medan serien uppfyller kraven hos dessa innovativa, framsynta jordbrukare som utnyttjar potentialen hos ny precisionsteknik, så gör den det så att enkelheten i användningen bibehålls för dem som kanske är mindre teknikintresserade.”
AFS Connect: sömlös och direkt överföring och registrering av data från alla traktorområden
I hjärtat av de nya Magnum-modellerna ligger insikten om hur betydelsefull tillgången till data är för dagens jordbrukare. Detta inbegriper inte endast driftsdata såsom lokaliseringen av deras maskiner, hur de presterar och vad de kan behöva i form av förnödenheter såsom bränsle, men också data såsom fältjournaler – till exempel bearbetade områden och tilldelningsdata. All denna data kan nu registreras och överföras på ett säkert sätt i realtid, och i rörelse, med AFS Connect telematikteknik i de nya Magnum-modellerna. Som ett resultat ger de nya traktorerna ägare och förare möjlighet att justera, hantera, övervaka och överföra data på det sätt som föredras.
AFS Connect är baserad på den beprövade precisionstekniken Case IH Advanced Farming Systems (AFS), men tar detta ett steg vidare med ny hård- och mjukvara, inklusive ny skärm, nytt operativsystem, ny mottagare och en helt ombyggd hårdvarumiljö som medger visning på fjärrskärmar, fjärrsupport med mera. Den nya tekniken ryms i en ombyggd hyttinteriör utrustad med nya reglage och knappar samt skärmar.
Optimal anslutningsbarhet och support
Den tekniska utvecklingen av nya Magnum AFS Connect ger en tvåvägslänk mellan den nya skärmen AFS Pro 1200 i hytten och portalen Case IH AFS Connect som är tillgänglig via webbplatsen mycaseih.com. Detta ger plattformen för hantering av data som genereras av traktorerna i Magnum-serien, och aktiviteterna som serien används för. Det gör att arbetsledare med precision kan hantera sina jordbruk, maskinpark och data från sina kontor eller mobila enheter, övervaka aktuella fältarbeten, maskininformation, fältdata med mera, och med dessa aktiviteter registrerade i realtid. Säker trådlös dataöverföring eliminerar behovet av manuell dataöverföring med USB-minnen, och eliminerar även den associerade risken för dataförluster eller skador. Lantbrukare och arbetsledare har då också frihet att dela valda fältdata med utvalda tredjeparter – såsom deras rådgivare – och traktordriftsdata med deras återförsäljare för att identifiera service- eller driftsproblem och därigenom få ut det bästa av deras maskin.
AFS Connect-tekniken ger också möjlighet till fjärrvisning av traktorns AFS-skärm för lantbrukare, arbetsledare och – med tillstånd – återförsäljaren som stöder deras utrustning, vilket ger exakt samma skärmvy som föraren ser på AFS Pro 1200-skärmen i hytten. Detta kan bidra till att identifiera problem och ge en djupare insikt om hur de uppstår och hur de kan åtgärdas. Om ägaren samtycker kan återförsäljaren också använda fjärrservicesupport för att identifiera underhålls- och servicebehov och, om så krävs, identifiera typer och nummer på delar som behövs innan maskinen besöks på plats.
Tre nyckelkomponenter i hjärtat av ny teknik
Tre kärnkomponenter samarbetar för att skapa AFS Connect-specifikationen för den nya Magnum-serien: förarskärmen AFS Pro 1200, operativsystemet AFS Vision Pro och satellitmottagaren AFS Vector Pro. Med dessa element kan användaren konfigurera traktorhantering och precisionsjordbruk på önskat sätt.
Den nya skärmen AFS Pro 1200 använder det välbekanta operativsystemet AFS Vision Pro som kan konfigureras enligt förarens preferenser. Utöver pekskärmen gör de förprogrammerade snabbtangenterna att vissa funktioner är enklare att komma åt under gång på fältet.
De tre AFS Connect-elementen samarbetar för att möjliggöra sömlös kommunikation mellan traktorägare, förare och, med ägarens samtycke, tredjeparter såsom återförsäljaren eller gårdens rådgivare. Med fjärrdisplayvisning kan återförsäljare hantera driftsrelaterade frågor i realtid, medan tvåvägs trådlös dataöverföring innebär att till exempel en variabel tilldelningsskarta kan skickas trådlöst till traktorn för utsädesmängder eller gödselgivor. Allt detta sparar tid och pengar och undviker risker genom att eliminera behovet av manuell dataöverföring person-till-person eller via USB-minnen.
Nya nivåer av hyttkomfort och enkelhet i användning
Hyttens interiör på Magnum-traktorerna har reviderats och förfinats för att skapa en ny förarmiljö enligt Case IH-koncept, såsom informationsskärmar på stolpar och Multicontroller-enheten plus armstödsreglage som behållits, men förbättrats. “Förbättrade nivåer av intuitivt arbete har haft hög prioritet i utvecklingen av nya styrreglage och datadisplayer i nya Magnum med AFS Connect-teknik”, säger Hans-Werner Eder, produktmarknadschef vid Case IH för Magnum i Europa.
“Det nya Multicontroller-armstödet har nu fyra konfigurerbara knappar på den nya Multicontroller-joysticken och ytterligare fyra på armstödet, plus en kodnummerskiva som vrids och trycks in för att välja funktioner på AFS 1200-skärmen samt konfigurerbara hydrauluttagsomkopplare, exklusivt för branschen, så att förare kan ställa in sina traktorer så som de vill använda dem. Nyckeldata om traktorns drift, t.ex. bränslenivå och kylvätsketemperatur, kan snabbt mätas på den nya och kompakta smartscreen-skärmen VIS2 på höger främre hyttstolpe, vilken ersätter de tidigare individuella skärmarna i stolpen.”
Vad gäller förarkomfort har traktorerna en ny lätt ”vetefärg” invändigt och ett nytt säte med 40 graders vridning åt höger och fem grader åt vänster. Prestanda i traktorns uppvärmnings-, ventilations och luftkonditioneringssystem har förbättrats, och dessa funktioner styrs via ett nytt styrsystem av ”biltyp” i hyttens högra takfoder. Förvaring och anslutningsbarhet har förbättrats genom ett nytt arrangemang av utrymmen och kopphållare plus laddnings- och dataportar, medan en glasdörr i full längd utan någon mittstolpe och ett torkartillval förbättrar sikten. Ännu en aspekt som är exklusiv för branschen är nyckelbrickan för åtkomsthantering, med automatisk dörrlåsning/upplåsning och programmerbara funktioner, medan föraren också har en ficklampa i hytten vid basen av vänster hjulbåge.
En nyhet för förare av Magnum-traktorer är också ett bromsassisterat styrsystem, vilket hanteras via HMC II Headland Management Centre. Avsett främst för Rowtrac-modellerna, men också tillgängligt för hjulförsedda Magnum-traktorer, underlättar detta styrning vid åkerren/vändteg genom att automatiskt applicera bromsen på det inre bandet eller det inre bakre hjulet när en styrrörelse görs. Ytterligare ett alternativ är variabel styrning, såsom etablerad på Case IH Optum-traktorer, för att ändra responsen hos styrning som krävs för fältarbete respektive styrning på väg.
Ny look handlar om mer än bara formgivning
Huvudaspekten som omformningen av Magnum med AFS Connect-tekniken har genomgått är den främre konstruktionen som påminner om Case IH Autonomous Concept Vehicle. Den nya grillen kan specificeras med tillvalet av LED-strålkastare som, kombinerat med nya hyttmonterade 360-graders arbetslampor med en fördröjning när hytten lämnas, ger en belysningsstyrka på över 35 000 lumen. Traktorns nos är också en plats där ett kameratillval kan installeras för översikt över frontmonterade redskap och för säkerhet på vägen. Totalt fyra kamerabilder kan visas på skärmen AFS Pro 1200, med två kameror som standard på lyxhyttkonfigurationen. Ytterligare hyttillval inkluderar sensorer för övervakning av däcktryck och ett hydrauliskt semiaktivt hyttfjädringssystem.