ANNONS

Liten smidig arbetsmaskin

Mellanstor, smidig och stark teleskoplastare. Nya JCB 527-58 är en riktig alltiallo som passar på många företag. Kompakta mått gör att gamla byggnader kan utnyttjas väl.

Teleskoplastare och bra sikt är sällsynt, framförallt när det kommer till lågbyggda sådana. Jag skulle hävda att det är en vanesak att ha lastarmen till höger om sig och bara se halva redskapsfästet. Teleskoplastare har så många andra fördelar som väger upp om man inte är i hundraprocentigt behov av en midjestyrd hjullastare.JCB 527-58 är kompakt byggd för att vara i mellanklassen och man sitter lågt. Ändå är den ett bra val för en entreprenör som behöver en smidig maskin.
Börjar vi utvändigt kan vi konstatera att den ser ut precis som en teleskoplastare gör. Motorn sitter mellan höger fram- och bakdäck. I mitten av maskinen, med infästning längst bak, sitter lastarmen och till vänster om den hytten.
Maskinen har flera punkter utvändigt som är bra. Till att börja med har den stänkskärmar som följer hjulen vilket gör att maskinen kan hållas lite renare vid arbete i kladdiga miljöer. Som med alla teleskoplastare med sidomonterad hytt är sikten till höger något begränsad och detta har man löst genom att ha två backspeglar till höger. Därmed behöver man inte kompromissa med sikten, som när man enbart har en spegel. Bak finns hitchkrok och ett enkelverkande hydrauluttag med uppsamlingsbehållare. Med en spegel syns kroken tydligt från förarplatsen och tillkoppling sker utan problem.
För att antalet ventiler ska räcka till för alla hydraulfunktioner finns en ställbar kran bak om oljan ska gå till kroken eller hydrauluttaget.
Under motorhuven är det prydligt. Motorn är en JCB Dieselmax 444 på 73 kW (100 hk) och har en cylindervolym på 4,4 liter. Den känns pigg och räcker till för maskinens storlek. Hydraulpumpen ger 126 minutliter och 260 bar som mest. Det dagliga underhållet i motorrummet kan ske utan problem. Kylaren delas enkelt genom att man lossar en kil, den otroligt långa oljestickan nås enkelt och likaså sitter luftfiltret bra till.
Fram på teleskoplastaren finner vi på testmaskinen stora BM-fäste och hydrauluttag. På lastarmen sitter arbetsbelysning som ger bra ljus på redskapet oavsett vilken höjd man arbetar på. I ramen, ungefär där vänster framhjul och höger A-stolpe möts, sitter bränsletanken. Man behöver gå in mellan hjul och redskap för att nå, men det kan vara en fördel, då bakom hytten monterade tankar kan ha smala halsar och således trångt för pistolen.
Lastarmen är tvådelad och mäter som längst 5,8 meter och lyfter 2,7 ton.
På väg in i hytten syns en annan bra sak, nämligen ett rejält handtag. Tyvärr saknas det ett bra handtag när man vill stänga enbart rutan om den varit öppen och låst bakåt.
Efter ett brett och lågt insteg är man inne i en bra hytt. Ratten kan tiltas för att underlätta insteg och instrumenteringen är sinnrikt enkel med väl samlade tryckknappar och tydliga bilder som visar vad de har för funktion. Joysticken sitter monterad i höger panel, har körriktningsväljare på baksidan och känns följsam mot hydrauliken. Lite gammeldags är dock den genom golvet stående gaspedalen.
Vi kör teleskoplastaren i en grushög och konstaterar att den är stark och stabil. Teleskopfunktionen med överbelastningsskydd är bra att ha vid lastning i lastbilar, då man inte behöver köra så nära för att nå upp. Med fyrhjulsstyrning svänger man runt sig själv och mått på 207 respektive 203 centimeter vad gäller höjd och bredd gör att relativt små byggnader kan utnyttjas. I transport gör maskinen 40 km/h i den tvåstegade hydrostatiska transmissionen. Då är ljudnivån 90 dBA vid 2 600 rpm. Vid tomgång mäts 79 dBA vid 800 varv per minut.

JCB 527-58 är en mellanstor maskin prestandamässigt, men kompakt byggd. Den är lämpad för körning där smidighet uppskattas, och fungerar bra i grusbunken.

Motorn är JCBs egen och heter Dieselmax. Den är på 4,4 liter och 73 kW (100 hk).

Medsvängande skärmar och arbetsbelysning på den tvådelade bommen är bra. I bild syns även tanklocket.

Insteget är brett, lågt och har bra handtag för säkerheten. Höjden under trappsteget är 30 centimeter.

Hyttens reglage är samlade och lätta att förstå sig på. Ratten lossas med ett vred för att tiltas.

Med hitchkrok, hydrauluttag och elkontakt bak kan maskinen även dra med sig vagnar. Spegeln underlättar tillkoppling.

Kylaren delas enkelt genom att en kil lossas.

Med dubbla backspeglar behöver man inte kompromissa med sikten bakåt.

Vändradien är snäva 3, 37 meter och mått precis över två meter för bredd och höjd gör den lämplig för trånga byggnader.

Sikten är bra, trots den lågt placerade hytten. I A-stolpen syns belastnings- och lutningsmätare.

JCB 527-58

Motor: Fyrcylindrig JCB Dieselmax på 4,4 liter och 73 kW (100 hk) effekt.

Transmission:        Tvåstegs hydrostat

Däck: 400/70R20 fram och 400/70R20 bak

Bränsletank: 73 liter

Lyftkapacitet:        2 700 kg

Lyfthöjd:     5 800 mm

Max hydraulflöde:  126 l/min

Max hydraultryck: 260 bar

Yttre hydraulik fram:       2 dubbelverkande uttag

Yttre hydraulik bak:        1 enkelverkande uttag

Vändradie:   3,37 m

Vikt:   5 900 kg

Serviceintervall:     Motoroljebyte 500 timmar (15 liter), Transmissionsoljebyte 500 timmar (3,5 liter), Hydrauloljebyte 2 000 timmar (51 liter)

Pris:   918 000 kronor

Fakta: Utrustning

Luftkonditionering:         std

Hydraulisk släpvagnsbroms:      nej

Ett dubbelverkande uttag bak:   nej

Luftfjädrad förarstol:       std

Säkerhetsbälte:      std

Hydraulisk hitch bak:       22 000

Diffspärr bak/fram: ja

Bomdämpning:      std

Adapter stora BM inkl 3:e funktion:     std

Tre plus:

Medsvängande skärmar
Bra insteg
Sinnrikt enkel hytt

Tre minus:

Inget förvaringsutrymme
Hög ljudnivå
Gaspedal genom golv

Relaterade artiklar