Livsmedelsföretag i EU kan fortsätta importera produkter som bidrar till skogsskövling runt om i världen
EU-kommissionen föreslår att införandet av den nya lagen om avskogningsfria produkter i livsmedel inom EU skjuts upp med ett år, något som välkomnas av Livsmedelsföretagen men som är mycket allvarligt ur ett hållbarhets- och klimatperspektiv.
Den omdiskuterade lagen, förkortad EUDR, ingår i EU:s klimatplaner och har tillkommit för att framför allt bekämpa skogsskövling utanför Europa.
Att de nya reglerna skjuts upp är naturligtvis allvarligt då åtgärder för att stoppa och vända avskogning är helt nödvändiga för att säkerställa en hållbar framtid.
– Men åtgärderna måste vara väl avvägda och förankrade, och det var inte EUDR i sin nuvarande form. Att EU-kommissionen nu föreslår att senarelägga implementeringen är både klokt och välkommet. Vi uppmanar därför ministerrådet och Europaparlamentet att godkänna kommissionens förslag, så att det blir tydligt för företagen vad som gäller. De många oklarheterna kring hur förordningen ska implementeras har redan orsakat stora bekymmer och kostnader för de berörda företagen, samt skadat förtroendet för EU:s politik bland viktiga handelspartners runt om i världen, säger Sara Sundquist hållbarhetsansvarig på Livsmedelsföretagen.
Hon konstaterar att företagen har fått orimligt lite tid på sig att förbereda sig för vad som kommer att bli ett enormt administrativt åtagande och en komplicerad och kostsam förändring av verksamheten och leveranskedjorna. Många råvaruproducerande länder, däribland Brasilien, har också kritiserat lagen då de anser att den slår orättvist och medför kraftigt fördyrad administration.
Det råder stor osäkerhet kring hur lagen ska efterlevas och vilka konsekvenser den får för företagen och ursprungsländerna. Den nya förordningen var tänkt att börja gälla från årsskiftet. Dock kvarstår fortfarande en lång rad oklarheter om hur lagen bör tolkas och genomföras. Med mindre än tre månader kvar innan lagen skulle börja gälla hade till exempel de slutliga versionerna av viktiga IT-system och vägledningsdokument ännu inte presenterats av EU-kommissionen. Efter växande kritik från många håll, har nu kommissionen föreslagit att EUDR ska börja gälla från den 30 december 2025 för de största företagen och från den 30 juni 2026 för små- och mellanstora.
Enligt Sara Sundquist är det nu bråttom att få ett beslut från EU:s lagstiftare i frågan, för att förhoppningsvis undvika allvarliga störningar i leveranskedjan. Myndigheterna behöver ges tillräckligt med tid att lösa ut de utestående oklarheterna och företagen behöver få rimligare möjligheter att uppfylla kraven i förordningen.