ANNONS

Ljusare lantbruksekonomi än vad många tror

År 2021 kommer att gå till historien som ett fantastiskt år för växtodlingsgårdarna. I stort sett hela den prisuppgång som skedde för spannmål under året går rakt igenom kalkylen och hamnar på sista raden. Anledningen är att de flesta produkter till 2021-års växtodling köptes in före prisuppgången på framförallt gödsel, men även på diesel.
Den analysen kommer nu från flera redovisningskonsulter inom lantbruk och som vi tidigare rapporterat om visar analyser från rådgivare på Ludvig & Co att även innevarande år blir lönsamt för växtodlingsgårdarna. Den prisnivå som i dag råder för spannmål kompenserar mer än väl för ökade kostnader för gödsel, diesel och växtskyddsmedel.
Även mjölkproducenterna ser ut att få ett bra år. Mjölkpriset förväntas fortsätta att stiga åtminstone fram till sommaren och kompenserar för ökade kostnader för foder och el. Analysen är svarta siffror på sista raden för de flesta.
Tuffast är det för grisproducenterna. Enligt en anonym källa går det just nu plus minus noll i en integrerad besättning. Det handlar om en lantbrukare i den effektivaste klassen i Sverige och det troliga är då att det finns en stor mängd lite sämre producenter som förlorar pengar.
Men som denna producent sa: Det har varit betydligt värre än i dag och vi klarade oss då, för några år sedan tjänade vi pengar under en lång period och nu går det lite sämre, det går alltid upp och ner och det viktiga är att man tar tag i sin situation, förhandlar ränta med banken, förhandlar foderpriser med de leverantörerna och även pratar med slakteriet.
Svenska grisproducenter går dessutom betydligt bättre än många av de europeiska kollegorna just nu.
Mycket av dagens debatt handlar om att kostnaderna inom lantbruket ökat med 5,7 miljarder kronor och att det stöd som verkar komma från myndigheterna på 1 miljard kronor inte räcker.
Ingen nämner att spannmålspriset i dag är nästan det dubbla jämfört med för ett år sedan och att priset på mjölk stiger kontinuerligt.
Det förvånar en annan ekonom Lantbuksnytt varit i kontakt med och som samtidigt förundras över att ingen bekymrar sig över räntan. Skulle räntan bli dubbelt så stor som i dag, vilket en hel del företrädare för bankerna tror, är det ett betydligt större bekymmer för lantbruket.
Just de stora priserna på dieselolja är det många som siktat in sig på i debatten och något som måste åtgärdas med minskad reduktionsplikt, sänkt skatt eller ökad återbetalning för förbrukar dieselolja inom lantbruket.
Det borde vara ett självmål i en tid då hållbarhet och klimat ligger högt uppe på agendan att ens yppa tanken på ett stöd för att bränna dieselolja. Dieselkostnaden kan minskas på gården med autostyrning, sparsam körning och modern teknik och reduktionsplikten innebär ju mer vegetabilisk olja i tanken vilket innebär ett ökat pris för rapsen, som redan betalas till rekordnivåer och medför att rapskalkylen är den bästa någonsin.
Anneli Kihlstrand, vd för Svensk Raps, sa i en intervju i Lantbruksnytt webb TV denna veckan, se det genom att klicka här, att prisnivån för rapsen just nu är så stor att det bara är att gasa trots nuvarande priser på diesel, gödsel och växtskyddsmedel. Kalkylen har aldrig varit bättre, och det samma gäller faktiskt spannmålen.

Relaterade artiklar