ANNONS

Många svenska företag satsar i EUs näst största skogsland

Tätbefolkade Tyskland är ett av Europas absolut största skogsländer. Den sammanlagda skogsarealen är visserligen mindre än hälften av Sveriges men idag har de välskötta tyska skogarna ett större virkesförråd än de svenska och den årliga nettoavverkning överstiger numera Finlands vilket gör Tyskland till EUs näst största rundvirkesproducent efter Sverige.

Mitt i denna marknad håller den tyska forskningsorganisationen KWF (Kuratorium für Waldarbeit und Forsttechnik) sin stora skogsmässa i mitten av juni och många svenska företag planerar att vara med. Knappt 30 svenska företag är på plats enligt Peter Brehl, utställaransvarig på KWF, och flera andra finns med via sina tyska återförsäljare.

Stort intresse för mindre maskiner
Alla större nordiska skogsmaskintillverkare brukar delta på KWFs skogsmässor men nu börjar även företag som tillverkar mindre maskiner att vara med.

– Det finns stort intresse för de lite mindre maskinerna idag, inte minst från länder som Tjeckien och Polen, säger Torbjörn Johnsen mässchef på Elmia i Jönköping. KWF-mässan arrangeras denna gång i södra delen av Tyskland, i Bopfingen strax nordväst om München och det innebär att många besökare kommer från närliggande länder som Tjeckien, Österrike och södra Polen.

Elmia Wood en del av mässan
Svenska mässarrangören Elmia samarbetar sedan lång tid tillbaka med KWF. I år satsar Elmia hårt på att marknadsföra Elmia Wood 2013 på den tyska marknaden.

– Tyskar är näst efter svenskar den största besökargruppen på Elmia Wood, säger Veronika Albert som är kommunikationsansvarig för Elmias skogsmässor. KWF-mässan blir kick-off för vår marknadsföring i de tyskspråkiga länderna och de signaler vi får från KWF är att framtidstron och aktivitetsnivån verkar riktigt bra på den tyska marknaden, säger Veronika.

Bioenergin växer även i Tyskland
En tydlig trend är enligt KWF att intresset för ökat bioenergiuttag är markant i det tyska skogsbruket.

– Ambitionen att stänga ned kärnkraften kommer att driva på nyttjandet av alternativa energilösningar och med en stor skogs- och avverkningsvolym så finns givetvis också en stor potential för ökade biomassauttag, säger Torbjörn Johnsen.

Här finns goda möjligheter för svenska företag att nå en växande marknad.

Stort utbyte på fältnivå
Tyskland är nog det land som det svenska skogsbruket haft störst utbyte med under senare år, tror Torbjörn.

– I samband med stora stormfällningar har många entreprenörer åkt över och hjälp till. Under 90-talet var det svenska entreprenörer som for till Tyskland och på så sätt också hjälpte till att snabbt introducera de nordiska CTL-maskinerna. I och med stormen Gudrun 2005 var det dags för tyskarna att komma till det svenska skogsbrukets undsättning. Mellan länderna finns av och till också relativt stor virkeshandel, enligt Torbjörn. De flesta kontakter sker dock på ”fältnivå” medan utbytet på politisk eller forskningsnivå är relativt sparsamt.

Mer information om KWF-Tagung finns på www.kwf-tagung.de

Några av alla svenska företag som deltar på KWF 2012
ABAB Allan Bruks AB
BE-GE Förarmiljö AB
Be-Ge Industri AB
Bracke Forest AB
Bruks AB
Cranab Slagkraft AB
EcoLog AB
Elmia Wood
ExTe
Finnskogsvalsen
Forestline
Gremo AB
Gunnebo Industrier AB
Haglöf AB
Indexator AB
Kranman AB
LogMax AB
Mora in Europé
Möre Maskin AB
Olofsfors AB
Rottne Industri AB
Sittab Stol AB
Skogma Skogsmaterial AB
SP Maskiner i Ljungby

Relaterade artiklar