ANNONS

Många viktiga insatser för en stark livsmedelsberedskap gjordes 2024

Ett investeringsprogram för att öka motståndskraften mot störningar inom området livsmedel, dricksvatten, avlopp och avfall, förslag om hur lager kan bidra till att höja beredskapen och insatser för att fortsätta stärka kommuners och regioners förmåga.

Det är exempel på hur myndigheterna i beredskapssektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvatten arbetar med att stärka Sveriges livsmedelsberedskap inför omfattande kriser och krig.

Idag redovisar Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, många konkreta åtgärder och förslag för en stark livsmedelsberedskap. Rapporten är ett svar på de regeringsuppdrag inom civilt försvar och den fortsatta uppbyggnaden av livsmedelsberedskapen som myndigheterna fick 2024.

Investeringsprogram för stärkt beredskap i hela kedjan
Beredskapssektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvatten, där förutom Livsmedelsverket, Jordbruksverket och SVA även Naturvårdsverket och länsstyrelserna ingår, bygger nu ett investeringsprogram för insatser som ska stärka verksamhetsutövares förmåga att klara livsmedels- och dricksvattenförsörjning, avlopp och avfallshantering under kris, höjd beredskap och ytterst krig.

Under 2025 lanserar Livsmedelsverket och Jordbruksverket åtgärder som en del av programmet, till exempel stöd till kommunernas och regionernas arbete med beredskap i sin måltidsverksamhet och stöd och rådgivning för robust primärproduktion.

För att höja den konkreta förmågan och dra lärdomar om hur programmet bör utformas framåt genomförde Livsmedelsverket under 2024 ett pilotprojekt inom områdena offentlig måltidsverksamhet och dricksvattenförsörjning. Kommuner och regioner beviljades medel för investeringar som nödvattentankar, alternativ köksutrustning och utökat beredskapslager av mat.

– Vi har sett att investeringsprogrammet är viktigt och att det finns ett stort intresse bland både offentliga verksamheter och företag. Det är angeläget att staten kan ge ett långsiktigt, behovsanpassat och effektivt stöd till beredskapsinvesteringar inom hela livsmedels- och dricksvattenområdet, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström.

Nu startar investeringsstödet Robust primärproduktion
Inom kort öppnar det första ordinarie investeringsstödet inom investeringsprogrammet. Stödet Robust primärproduktion riktar sig till primärproducenter av livsmedel och har tagits fram och handläggs av Jordbruksverket. Under 2025 finns 150 miljoner kronor för rådgivning och robusthöjande åtgärder som riktas brett till alla produktionsgrenar, till exempel köttproduktion, växtodling, fiske och vattenbruk.

Beredskapslagring en statlig försäkring
Myndigheterna har haft i uppdrag att utreda hur lagring kan bidra till att stärka beredskapen i livsmedelskedjan. Jordbruksverket föreslår att staten ska etablera beredskapslager för spannmål och insatsvarorna gödselmedel, växtskyddsmedel, utsäde och proteinfoder – som ett sätt att säkra tillgång till, och viss produktion av, mat i ett värsta scenario.

– Jordbruksverkets förslag innebär att vi bygger beredskapen tillsammans med företagen. Vi föreslår att beredskapslagringen ska ske i form av så kallade omsättningslager, där den mängd vara som lagras omsätts regelbundet av företagen, men ägs av staten och alltid ska finnas tillgänglig. Lagren ska endast användas när det är absolut nödvändigt och kan ses som en form av statlig försäkring, säger Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har under 2024 kartlagt myndighetens vaccinberedskap avseende lagerhållning, leverantörer och avtal.

– SVA har sedan länge haft som uppgift att stå för vaccinberedskap för djur, för att relevanta vaccin ska finnas tillgängliga när behov finns. Men den behöver utvecklas för att möta totalförsvarets krav. Därför ser vi nu över förutsättningarna och formerna för beredskapslagring, säger SVA:s generaldirektör Ann Lindberg.

Myndigheterna fortsätter nu arbetet med att etablera lager för att öka livsmedelsberedskapen. Arbetet innefattar bland annat att undersöka hur företagsnära beredskapslager av exempelvis insatsvaror som behövs för produktionen i övriga led i livsmedelskedjan skulle kunna inkluderas i investeringsprogrammet.

Fler exempel på myndigheternas arbete 2024
Myndigheterna fortsätter att utveckla samverkan regionalt och med privata aktörer – en förutsättning för att bygga en robust livsmedelsförsörjning.
Beredskapssektorn har etablerat ett nätverk med nordiska beredskapshandläggare, för att upprätta kontaktvägar, öka kunskapen om respektive lands beredskapssystem samt utbyta lägesbilder.
Livsmedelsverket och SVA bygger tillsammans med FOI upp Nationellt beredskapslaboratorium för vatten – Mikrobiologi (NBV-B) för en robust nationell laboratorieförmåga vid kris, höjd beredskap och ytterst krig.
Myndigheterna fortsätter samverkan kring djurens hälso- och sjukvård med andra beredskapssektorer och Försvarsmakten, samt inom ramen för Jordbruksverkets samverkansgrupp.

Relaterade artiklar