ANNONS

Mannen bakom skördaren som vände på alla begrepp

Lars Lameksson spelade en viktig roll i utvecklingen av dagens maskinsystem i skogen.
Hans företag LL Skogsmaskiner har vid flera tillfällen haft möjlighet att starta serieproduktion.
– Min drivkraft är att lösa problem, inte driva fabrik, säger han.
LL Skogsmaskiner finns fortfarande och har tagit över av sönerna, men Lars Lameksson är fortfarande aktiv. Verkstaden ligger där den startade 1968, i Trollestorp utanför Ljungby. Här har ett antal unika skogsmaskiner konstruerats och tillverkats.
Den mest kända är skördaren med pendelarmar. Den hade premiär 1986 med namnet Spindeln och är fortfarande i produktion under namnet EcoLog. Konstruktionen var banbrytande och står sig fortfarande i konkurrensen.
Pendelarmar och navmotorer
Som mycket annat i den skogliga utvecklingen började det med en förfrågan från en skogsmaskinentreprenör. Engreppsskördaren började slå igenom och entreprenörerna ville ha en sådan, som dessutom kunde arbeta i backig terräng.
Lars Lameksson konstaterade att skördaren måste kunna nivellera, alltså hålla sig horisontell även när det lutar, för att kranen skulle behålla hela sin svängkraft.
Andra tillverkare hade redan provat pendelarmar. Lars Lameksson såg att pendelarmar med fördel kunde kombineras med en teknik som LL Skogsmaskiner varit först med på skotaren Trollet, nämligen helhydraulisk drivning.
– Vi satte en hydraulmotor i varje nav, vilket förenklade hela konstruktionen. Hela transmissionen kunde ersätta med hydraulslangar, förklarar Lars Lameksson.
Den verkliga innovationen
Lösningen var enkel på papperet, med krävde en innovation för att bli praktiskt användbar. Det var en genial lösning där pendelarmarnas hydraulkolvar var sammankopplade så att maskinen automatiskt nivellerade under gång och blockerades när maskinen stod stilla. När skördaren stod stilla kunde den luta 25 grader i sidled och 15 grader på längden.
Därmed var skördarbaletten född, som efter det har framförts på varje Elmia Wood. Först övertogs konstruktionen av Skogsjan som sålde den vidare till Caterpillar. Idag är det EcoLog som tillverkar Spindelns efterföljare i fem versioner.
LL Skogsmaskiner utför idag service på EcoLogs maskiner, så Lars Lameksson har på nära håll följt den tekniska utvecklingen.
– Konstruktionen är i huvudsak samma som den vi tog fram 1986, säger han.
När den första skördaren med pendelarmar presenterades 1986 möttes den av skräckblandad förtjusning. Alla insåg fördelen med en nivellerande skördare, men många såg även stillestånd och höga underhållskostnader.
Konstruktörens dröm
Ändå var Spindeln en avsevärt enklare konstruktion än andra skördare, med färre rörliga leder. Mer än 25 års erfarenhet visar att det är en synnerligen stabil och driftsäker konstruktion.
Lars Lameksson är på papperet pensionär, men arbetar som problemlösare i familjeföretaget. Han har en dröm kvar att uppfylla:
– Vi har alltid löst kundernas problem, men jag hoppas få möjligheten att utveckla en maskin utifrån mina egna idéer, avslöjar han.

Relaterade artiklar