ANNONS

MaskinExpo slår rekord

Under fredagen besöktes MaskinExpo av 13 112 personer vilket är ett rekord. Aldrig tidigare har MaskinExpo haft så många besökare på en dag. Totalt har årets mässa besökts av 19 893 personer.
Det är kanske inte så märkligt. Det råder positiva tongångar i branschen och intresset för att investera i ny teknik är stort. NilehnTekniks och Conpots monter har varit välbesökt dessa dagar och vi har fått tillfälle att prata med många besökare.
Men vi har även hunnit runt på mässan för att titta på maskinnyheter och här är lite av det vi sett.
Man kan konstatera att MaskinExpo är entreprenadmässan som passar lika bra för lantbrukare som för företag inom anläggningssektorn. I montrarna finner man en stor mängd redskap och utrustningar som gör lantbrukstraktorn till den perfekta entreprenadmaskinen.
Genom att använda lantbrukstraktorn för entreprenadverksamhet utanför gården ökar man antalet driftstimmar väsentligt och förbättrar lantbrukets maskinekonomi. Som exempel blir timkostnaden för en traktor på 150 kW (200 hk) cirka 280 kronor per timme om den används 450 timmar per år. Kostnaden avser enbart traktorn varför bränsle och förare kommer till. Detta är dock samma oavsett driftstiden. Kan man genom att använda traktorn utanför den egna gården öka antalet driftstimmar till 650 sjunker timkostnaden till 235 kronor och för den som lyckas köra 850 timmar per år kostar samma traktor endast 200 kronor per timme. Ett stort utnyttjande av traktorn är således viktigt för den totala maskinekonomin på gården.
Ett sätt att öka antalet timmar är att använda traktorn till entreprenadarbeten. Det finns många arbeten som passar bra för lantbrukstraktor, exempel är snöröjning, släntklippning och transporter.
Om avståndet är mindre än ett par mil är traktorn billigare än lastbilen och det kommer många fina lösningar för att köra säkert på vägen.
Brittiska JCB har en sådan. Det är Fastrac och på MaskinExpo visades den nya modellen 3230 xtra. Det är en specialtraktor med lika stora hjul fram som bak och med en transmission som klarar toppfarter upp mot 80 km/h på de marknader där detta är tillåtet. Transmissionen är en semipowershift med 24 växlar fram och 9 back. Motorn är tillverkad av Cummins och har 6 cylindrar och 7,6 liters slagvolym. Maxeffekten är 169 kW (230 hk). Traktorn har kraftfull hydraulik; 132 liter per minut och 210 bar. Trepunkten fram lyfter 3 500 kg och den där bak 8 000 kg. Priset är 1,5 miljoner kronor och det är företaget Comfort Trac i Mönsterås som säljer JCB Fastrac i Sverige.
På MaskinExpo visades Fastrac 3230 xtra som en verklig konkurrent till lastbilen med en vridplatta över bakaxeln och en trailer från Metsjö som lastar 28 ton. Trailern heter MetaDump FLS 6.3 och har tre axlar med 560/60R22.5 hjul. Priset på trailern är 419 000 kronor.
I dag handlar mycket om att återvinna material och även inom det kan man använda en lantbruktstraktor. Företaget Remu säljer sorteringsskopor som passar allt från grävmaskiner och hjullastare till frontlastaren på en traktor.
Det är framförallt modellen Remu 2150 som passar till den senare. Det är en sorteringsskopa som rymmer 0,7 kubikmeter och som väger 900 kg. Frontlastaren måste klara 1 500 kg för att det ska fungera. Med sorteringsskopan lastar man schaktmassor och sorterar i olika fraktioner.
Intresset ökar hela tiden för flakväxlarvagnar. Även om det har hänt några allvarliga olyckor med traktor och flakväxlarvagn verkar det inte ha avskräckt. Anledningen till det stora intresset är vagnens flexibilitet. Med ett och samma chassi kan man utföra en stor mängd olika uppgifter. Man kan ha ett dumperflak, en spannmålskärra, en tank eller bulktransport. Medan ett flak lastas eller fylls kan detta stå på marken och chassit kan användas till något annat.
Det som är viktigt att komma ihåg, för att undvika skador, är att chassit passar till ovandelen som krokas fast och dras upp samt att traktorn är tillräckligt stor för att stå emot de belastningar som förekommer vid själva flakväxlingen. Det gäller även att kopplingsanordningen är i bra skick.
På MaskinExpo fanns många redskap för snöröjning.
Stig Engström, ägare till Engcon, har tidigare haft störst fokus mot anläggningsbranschen men har fått upp ögonen för hur många arbeten traktorerna står för inom den sektorn. Engcon tillverkar vikplogar och sidovingar under varumärket Drivex i Edsbyn och marknadsför nu dessa på fullt allvar mot lantbrukarna. Det innebär att deras vikplog har dubbla fästen så de både passar till stora BM och samtidigt till frontlyften till en traktor. Vikplogarna har en ny design till kommande säsong. De är mer välvda och högre för att kasta snön längre. De finns i arbetsbredd från 2 till 4 meter. Sidovingen är 2,75 meter bred och hydrauliskt ställbar. Den kopplas i trepunkten bak på traktorn och på så sätt är hela ekipaget snabbt och enkelt att koppla och koppla av, bra eftersom traktorn ofta används till andra arbeten parallellt.
Det finska företaget Stark kommer med en ny vikplog till vintersäsongen 2011/2012. Den nya vikplogen har en optimerad vingprofil vilket ger plogen fantastiska egenskaper i snön. Den nya vikplogen har testkörts av entreprenörer under den gångna vintern, med bra resultat. Det är framförallt kastegenskaperna som förbättrats. Plogen har bra pendling och viktfördelning och är lätt att skjuta. Den passar på traktorer, redskapsbärare och lastmaskiner. Arbetsbredden är från 1,7 till 4,0 meter.
Ett annat sätt att röja snö är med snöslunga. Fördelen med det är att man dels kan kasta snön åt sidan en lång sträcka, dels kan lasta direkt upp på en vagn. Fördelen med att lasta med snöslunga i stället för med skopa är att snön blir mer packad och man får plats med mer snö på flaket.
Lantmännen Maskin säljer snöslungor från norska Tokvam. En ny modell med teleskopiskt utskjut för utblåsningsröret innebär att man kan lasta 4,15 meter högt och enkelt hissa ner röret för att passera ett hinder. Snöslungan är 3,1 meter bred inklusive vingar och behöver en traktor på 147 kW (200 hk). Den drivs med traktorns frontkraftuttag och behöver tre dubbelverkande uttag fram.
En annan nyhet från Lantmännen Maskin är en släntklippare från tyska Herder. Det är en släntklippare som monteras på fabrik och innebär att ekipaget endast blir obetydligt bredare än traktorn i standardutförande. Kranen drivs av traktorns LS-hydraulik och sensorer i rullen på tryckhuvudet ger signaler till en dator med vilken föraren kan erhålla automatiska funktioner vad gäller klipphuvudets följsamhet när kranen regleras. Klipphuvudet drivs av en separat hydraulpump som monteras i traktorns trepunkt bak inklusive oljetank och hydraulflödet blir tillräckligt, 60 liter per minut, redan vid 540 ekonomivarv på kraftuttaget. Det innebär lägre ljud och mindre bränsleförbrukning. Arbetsbredden är 1,25 meter och komplett kostar utrustningen 599 000 kronor.
Färmartanken har börjat sälja ett larm för dieseltankar som är enkelt att installera. Enligt företaget tar det maximalt 15 minuter att montera på dieseltanken. Det drivs av ett batteri och arbetar med rörelsedetektorer. Om någon försöker flytta tanken eller ta sig in i den med vinkelslip eller borrmaskin registreras vibrationerna och larmet startar. Först drar det igång med en siren. Oftast skrämmer det höga ljudet tjuven så att tanken lämnas oskadd och orörd. Skulle så inte ske ringer larmet, upp via GSM, en mottagande mobiltelefon och ägaren får vetskap om att något håller på att ske med cisternen. Man kan ha upp till nio olika mottagare som kontaktas och larmet kan även ställas in för nivåbevakning så att ägaren får indikation när det är tid för att beställa mer diesel. Priset på utrustningen komplett är 9 890 kronor.

NilehnTeknik och Conpot på MaskinExpo 2011

Engcon har en ny utrustning för traktorer i snösvängen. Det är en vikplog för frontlyften fram och en sidovinge som kopplas i trepunkten bak. Som på bilden kostar denna utrusning i varumärket Drivex drygt 200 000 kronor. Då har man en arbetsbredd fram på 4 meter och bak på 2,75 meter.

Med en Metadumper från Metsjö blir Fastrac en verklig konkurrent till lastbilen samtidigt som den kan användas i ett konventionellt lantbruk.

JCB Fastrac 3230 xtra erbjuder en mycket fin förarmiljö som påminner mer om en lastbil än om en traktor.

Remu 2150 väger 900 kg och behöver en frontlastare som klarar 1 500 kg. Den kan levereras med Trimafäste och kostar 195 000 kronor.

Bigab flakväxlarvagn 12-15 kostar 144 100 kronor exklusive flak. Den har hjul med dimensionen 500/50-17 och ett hydrauliskt vikbart torn.

Herder är en tysk tillverkare av släntklippare. Dess styrka är anpassningen till traktorn. När kunden köper en ny traktor med släntklippare går traktorn från fabrik direkt till Herder där klipparen monteras. På så sätt får man ett ekipage med liten arbetsbredd och perfekt anpassning till traktorn.

Tokvam snöslunga med hydrauliskt ställbar sidovinge. Rotorn är 2,6 meter bred och den totala arbetsbredden 3,10 meter. Priset är cirka 235 000 kronor komplett som på bild. Den kopplas i traktorns frontlyft.

Ett nytt larm som arbetar med GSM, från Färmartanken, monteras enkelt på alla cisterner med skåp.

Relaterade artiklar