Maten kostar mindre i Sverige än i våra grannländer
Maten är billigare i Sverige än i våra grannländer, matpriserna i Sverige ökade klart mindre än EU-snittet och relativt den allmänna prisnivån i ekonomin är svenska livsmedel billiga. Det är några av slutsatserna i en ny rapport om livsmedelsprisernas utveckling 2022 till 2025 av nationalekonomen Lars Jagrén.
Den 1 april 2026 sänks mervärdeskatten på livsmedel från 12 till 6 procent och matpriserna har varit hett debatterade de senaste åren, och mycket tyder på att matpriser kommer bli en viktig fråga i valrörelsen. Regeringen meddelade nyligen att matpriskommissionen ska påbörja sitt arbete och granska utvecklingen av livsmedelspriserna. För att bättra på kunskapsläget och bidra till en mer faktabaserad diskussion har Livsmedelsföretagens chefekonom Carl Eckerdal låtit nationalekonomen Lars Jagrén studera pris- och kostnadsnivåer för livsmedel i Sverige och resten av Europa under perioden 2022–2025.
– Nu har matpriskommissionen påbörjat sitt arbete, och vi ser fram emot att ha en dialog med och delge våra synpunkter till de ansvariga myndigheterna Konsumentverket och Konjunkturinstitutet. Det är av yttersta vikt att kommissionen utgår från kostnadsutvecklingen i hela livsmedelskedjan, från jord till bord. Vi välkomnar matmomssänkningen, men den kommer inte stoppa producenternas kostnader från att öka, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen.
På branschorganisationen Livsmedelsföretagen menar man att svenska livsmedelsföretag fått ta av sina marginaler för att lyckas hålla nere priset på livsmedel i Sverige och att det är en ohållbar situation i längden.
