ANNONS

Mer protein ur vallen

Med dagens höga priser på spannmål och proteingrödor är det mycket viktigt att få ut mesta möjliga protein ur det egna grovfodret på gården.
De vanligaste fodermedlen för att tillföra mer protein i foderstaten är biprodukter från rapsoljetillverkning och sojamjöl. Genom att öka proteinhalten i det egna grovfodret kan dessa inköp minska.
Störst mängd protein erhålls normalt i andraskörden men ofta tas denna för sent och då minskar mängden protein. Att ta andraskörden i rätt tid är således en viktig sak enligt rådgivarna.
Philip Iwersen är mjölkrådgivare på danska Seges. Han anser att det även går att få mer råprotein i förstaskörden genom att tillföra mer kväve och slå vallen vid exakt optimal tidpunkt. Det berättar han i en intervju i danska Maskinbladet där han även berättar att mer baljväxter i vallen är ett sätt att öka proteinhalten, detta är dock för sent inför årets grovfoderskördar.
En optimal vallkedja och en perfekt ensilering är viktigare än någonsin enligt Philip Iwersen.

Relaterade artiklar