3 miljoner till säkrare jordbruk
JTI, Institutet för jordbruks- och miljöteknik, får drygt 3 miljoner från organisationen AFA Försäkring för undersöka hur arbetsmetoden Lean kan bidra till en säkrare arbetsmiljö inom jordbruket.
– Vi ska identifiera hur olika Lean-verktyg kan användas så att man ökar säkerheten och skapar en god arbetsmiljö med mindre tidspress i jordbruket. Då kan man undvika oförutsedda händelser som kan leda till olyckor, säger Anna Rydberg, chef för Jordbrukssektionen vid JTI.
Många företag har börjat använda Lean i sin verksamhet för att arbeta smartare och få bättre lönsamhet. Även inom lantbruket har Lean prövats, bland annat via LRF:s och HS Hallands program Lean Lantbruk. JTI har lett och deltagit i flera Lean-projekt, vars främsta syfte har varit att ta fram metodik för att introducera Lean i jordbruket.
– Men än finns inga vetenskapliga belägg för om och hur arbetsmiljö och säkerhet i lantbruket påverkas med Lean, säger Karin Andersson vid JTI som doktorerar inom området.
Lantbruket är en av de mest olycksdrabbade branscherna. Fastän det har gjorts en hel del på senare år för att motverka olyckor, är olycksfallsfrekvensen fortfarande hög. Karin Andersson menar att Lean både skulle kunna öka säkerheten och samtidigt effektivisera verksamheten genom att man kopplar ihop säkerhetsarbetet med det Lean-arbete som har påbörjats, till exempel genom förebyggande underhåll av utrustning och maskiner.
Tillsammans med forskare från KTH i Stockholm och Linköpings Universitet ska nu JTI-forskarna identifiera arbetssätt, lösningar och åtgärder kopplade till Lean som bidrar till en bättre arbetsmiljö. Man ska utgå från litteratur och från ett redan existerande samarbete med 52 svenska gårdar inom Lean Lantbruk-programmet.
– Jag förväntar mig att projektet ska inspirera till en verksamhetsutveckling inom jordbruket där säkerhet blir en naturlig del och ett högprioriterat område, säger Jörgen Eklundh, professor vid KTH.
Resultaten ska spridas via lantbrukets rådgivare och Lean Lantbruk-programmets Lean-coacher. Dessa ska erbjudas kostnadsfri utbildning via film och annat utbildningsmaterial. Projektet ska pågå till 2017.
Lean är ett koncept som har tagits fram inom bilindustrin. Det bygger på ett långsiktigt förbättringsarbete där man genom att ta vara på medarbetarnas engagemang och goda idéer kan göra produktionen mer effektiv och lönsam.