ANNONS

Minskad import från Ukraina till EU

Rysslands anfallskrig i Ukraina har försvårat landets export av jordbruksprodukter och livsmedel. För att bistå Ukraina, har EU inrättat så kallade solidaritetsstäckor samt upprättat ett tillfälligt frihandelsavtal (ATM) för att underlätta export från Ukraina till EU.

Nuvarande frihandelsavtal löper ut den 5 juni, varvid EU-kommissionen i slutet på januari lagt fram ett förslag till förlängt handelsavtal. Detta skulle gälla fram till juni 2025. Avtalet har kritiserats hårt bland länder som gränsar till Ukraina då bland annat billig spannmål vält in och sänkt priserna i dessa länder. Framförallt har lantbrukare i Polen demonstrerat mot spannmålsimporter från Ukraina.

Nu har Europaparlamentet antagit sin position vad gäller förslaget till det förlängda frihandelsavtalet, där de bland annat skärper gränsnivåerna för när skyddsmekanismer ska införas vid import i jämförelse med EU-kommissionens ursprungliga förslag. Dessa skyddsmekanismer innebär bland annat tillfälliga handelsstopp. Till skillnad från EU-kommissionens förslag att använda 2022-2023 som referensår, tog Europaparlamentet ställning för att använda åren 2021-2023 som referens.

Europaparlamentet vill även se att fler produkter berörs av skyddsmekanismer så som vete, majs och honung.

Relaterade artiklar