Minskade kostnader – mjölkens enda räddning
I förra veckan var det Kvæg-kongress i Herning i Danmark och om man ska rätta sig efter det som sades där kommer mjölkpriset inte att stiga under året, tvärt om, troligtvis sjunka ännu mer. Dagens pris på cirka 2:83 svenska kronor per kg, är i nivå med 2009-års pris och cirka 1 krona per kg under rekordpriserna år 2014. Informationen kom från Arlas koncernchef Peder Tuborgh.
Samtidigt säljer mejerierna med lätthet all ekologisk mjölk de kan få tag på och därför betalas den med cirka 1:52 kronor per kg mer till lantbrukaren.
Arla står väl rustade för framtiden. De har och kommer att göra rationaliseringar och har nya produkter på gång, anpassade för den kinesiska marknaden. En stark dollar och ett starkt pund bidrager till en ökad betalningsförmåga om cirka 10 svenska ören.
Men för att mjölkproducenterna ska klara sig fram till nästa prisuppgång på mjölken finns det bara en väg att gå just nu och det är att minska kostnaderna och effektivisera produktionen.
Siffror från Danmark visar att trots att mjölkpriset gått ner med 75 öre per kg, år 2015 jämfört med år 2014, så har nettoresultatet endast minskat med 26 öre per kg mjölk i besättningarna. Anledningen är att kostnaderna på olika sätt minskat med 49 öre per kg mjölk under perioden.
En del beror på att spannmål och energi blivit billigare och i vissa fall har även räntan gått ner ytterligare, men en hel del beror enligt rapporten på rationellare drift och mindre arbetskraftskostnader per producerat kg mjölk. Bra betalning för nötkött glöms ofta bort i debatten om mjölkkrisen, en det är stor skillnad på vad man får betalt för en utslagsko i dag jämfört med för några år sedan och priset på nötkött är en positiv del i dagens mjölkkalkyl.